Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Fondul ETF BET Patria – Tradeville, cel mai mare ETF cu investitii in actiuni romanesti, depaseste 300 milioane lei in active totale si 20 de mii de investitori, si anunta reducerea costurilor de operare

Fondul ETF BET Patria – Tradeville, cel mai mare ETF cu investitii in actiuni romanesti, depaseste 300 milioane lei in active totale si 20 de mii de investitori, si anunta reducerea costurilor de operare

  • Fondul ETF BET Patria – Tradeville a depasit valoarea de 300 milioane lei in active nete totale in a doua jumatate a lunii mai, activul inregistrand o crestere cu 80,9% fata de sfarsitul anului 2023
  • Numarul de investitori in fond a depasit 20 de mii la finalul lunii aprilie, acesta majorandu-se cu 35,6% fata de finalul anului trecut
  • Performanta unitatii de fond a fost +48,2% pe ultimele 12 luni si de +76,5% in ultimii trei ani
  • Fondul a ocupat locul 9 in topul celor mai lichide instrumente tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in luna aprilie 2024, cu o valoare a tranzactiilor de 31,2 milioane lei
  • Ca urmare a cresterii semnificative a activului fondului in anul 2024, administratorul fondului anunta reducerea costurilor de operare incepand cu data de 1 iulie anul curent.

Fondul ETF BET Patria – Tradeville administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membra a Grupului Patria Bank, este primul fond de tip Exchange Traded Fund din Romania si cel mai mare ETF care investeste in actiuni romanesti. Acesta are ca strategie replicarea structurii si performantei indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si ofera publicului o alternativa simpla si moderna pentru a beneficia de performantele celor mai importante companii romanesti listate la bursa.

Activele nete totale ale fondului au crescut cu 80,9% in 2024, de la 170,5 milioane lei la inceputul anului pana la 308,5 milioane lei la data de 29 mai. In ultimii trei ani incheiati la data de 30 aprilie 2024, activele nete totale ale ETF BET Patria – Tradeville au crescut cu 1.387,3% (reprezentand o crestere de peste 14 ori), fata de o crestere medie a activelor fondurilor deschise de actiuni din Romania cu 114,3% si in comparatie cu o scadere medie a activelor tuturor fondurilor deschise din Romania cu 5,3% in aceeasi perioada, conform datelor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

Numarul de investitori in fondul ETF BET Patria – Tradeville era de 20.683 la finalul lunii aprilie 2024, in crestere 35,6% fata de finalul anului trecut si cu 1.107,4% in ultimii trei ani (aceasta din urma reprezentand o crestere de peste 12 ori). Numarul de investitori in fond reprezenta 23,2% din numarul total de investitori in fonduri deschise de actiuni din Romania la 30 aprilie 2024, conform datelor publicate de AAF.

Performanta adusa de fond investitorilor, masurata ca si variatie a valorii unitatii de fond, a fost de +48,2% pe ultimele 12 luni incheiate la 28 mai 2024 si de +76,5% in ultimii trei ani incheiati la aceeasi data. Performantele prezentate sunt nete, dupa costurile platite de fond.

Investitorii in fond nu platesc niciun cost catre fond sau administratorul acestuia, acestia platind doar comisioanele de tranzactionare catre intermediarul prin care realizeaza tranzactii la bursa.

Conform datelor publicate de AAF, ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania, atat pe ultimele 12 luni incheiate la 30 aprilie 2024 (cu un randament de +41,4%), cat si pe ultimele 36 de luni incheiate la aceeasi data (cu un randament de +69,1%).

Dividendele incasate de fond de la emitentii actiunilor din portofoliu sunt reinvestite de catre acesta si contribuie la cresterea performantelor sale. Fondul nu plateste impozit pe dividendele incasate, fiind, astfel, in masura sa reinvesteasca integral dividendele brute incasate. Conform unei analize realizate de administratorul fondului, impozitul economisit de fond pe dividendele estimate a fi incasate de acesta pe parcursul anului 2024 reprezinta aproximativ 0,41% din activul net total curent al fondului, compensand o parte semnificativa a costurilor de operare ale acestuia.

Fondul ETF BET Patria – Tradeville este listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din anul 2012 si se tranzactioneaza la bursa cu simbolul TVBETETF. Investitia in fond sau iesirea din acesta se realizeaza prin orice intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB, prin cumpararea sau vanzarea de unitati de fond la bursa, dupa o procedura similara cu investitia in orice actiune sau alt instrument listat. Investitia minima in fond reprezinta echivalentul unei unitati de fond, cu o valoare de aproximativ 27,5 lei la data de 28 mai 2024.

Fondul beneficiaza de serviciile de furnizor de lichiditate ale SSIF TradeVille SA, care asigura lichiditatea pentru investitorii care vor sa cumpere sau sa vanda unitatile de fond la bursa. Depozitarul fondului este BRD – Groupe Societe Generale.

Conform informatiilor publicate de BVB, fondul ETF BET Patria – Tradeville a ocupat locul 9 in topul celor mai lichide instrumente tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in luna aprilie 2024, cu o valoare a tranzactiilor de 31,2 milioane lei, luand in calcul tranzactiile cu toate emisiunile de actiuni, obligatiuni si alte instrumente realizate pe toate pietele administrate de BVB in aprilie. Valoarea tranzactiilor cu unitatile fondului in ultimele 12 luni incheiate la 29 mai 2024 era de 192,3 milioane lei, valoare superioara activului mediu al fondului pe ultimele 12 luni.

Ca urmare a dezvoltarii fondului si a cresterii activelor sale, administratorul anunta urmatoarele reduceri de comisioane aplicabile ETF BET Patria – Tradeville:

– Comisionul de administrare platit de fond se reduce de la 0,0750%/luna la 0,0625%/luna, calculat zilnic la valoarea activului total din ziua pentru care se face calculul
– Comisionul de depozitare a activelor platit de fond se reduce de la 0,015%/luna la 0,014%/luna aplicat la valoarea medie lunara a activului net
– Comisionul de decontare a tranzactiilor cu actiuni la Bursa de Valori Bucuresti se modifica de la 0,010% la 0,008% aplicat la valoarea bruta a fiecarei tranzactii
– Comisionul de custodie a instrumentelor financiare se modifica de la 0,05%/an la 0,04%/an aplicat la valoarea medie lunara a portofoliului de instrumente financiare aflat in custodie
– Comisionul de tranzactionare platit de fond pentru tranzactiile realizate la BVB se reduce de la 0,20% la 0,18%, aplicat la valoarea fiecarei tranzactii.

Toate modificarile de mai sus intra in vigoare incepand data de 1 iulie 2024.

In urma acestor reduceri, impactul anual al costurilor totale ale fondului a fost estimat la 1,35%/an, din care costul de administrare (de 0,75%/an) impreuna cu restul costurilor de operare reprezinta 1,13%, iar costurile de tranzactionare reprezinta 0,22%. Acestea au fost estimate pe baza costurilor istorice inregistrate de fond ajustate cu procentele reduse mentionate anterior si pentru tranzactiile exceptionale inregistrate de fond in perioada de calcul.

De asemenea, Participantul Autorizat al fondului, SSIF TradeVille SA, a anuntat introducerea unei oferte speciale pentru clientii proprii care tranzactioneaza unitatile de fond ETF BET Patria – Tradeville la BVB, respectiv un comision variabil redus de la 0,43% la 0,35% pentru majoritatea clientilor; pentru clientii Platinum, acest comision va fi de 0,30%. Aceste modificari de comisioane ale SSIF TradeVille intra in vigoare incepand cu data de 6 iunie 2024.

Informatii suplimentare despre ETF BET Patria – Tradeville sunt disponibile pe siteul web al societatii de administrare, SAI Patria Asset Management, la adresa https://www.patriafonduri.ro.

Despre Patria Asset Management | www.patriafonduri.ro

SAI Patria Asset Management SA, o Societate de Administrare a Investitiilor autorizata de ASF, administreaza sase fonduri deschise de investitii: ETF BET Patria – Tradeville (BVB:TVBETETF), fond listat ce are drept obiectiv replicarea indicelui principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET; ETF Energie Patria – Tradeville (BVB:PTENGETF), fond listat ce are drept obiectiv replicarea indicelui sectorial BET-NG al BVB dedicat sectorului energie si utilitati aferente; Patria Obligatiuni, fond specializat in instrumente cu venit fix denominat in lei; Patria Euro Obligatiuni, fond specializat in instrumente cu venit fix denominat in Euro; Patria Global, fond diversificat in lei; si Patria Stock, fond diversificat in lei cu specializare in actiuni. Compania opereaza si platforma de tranzactionare prin internet online.patriafonduri.ro pentru fondurile Patria Obligatiuni, Patria Euro Obligatiuni, Patria Global si Patria Stock.

SAI Patria Asset Management face parte din Grupul Patria Bank. Grupul are ca actionar majoritar Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Din Grupul Patria Bank mai fac parte Patria Bank SA si Patria Credit IFN SA.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.