Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

A fost 2021 anul Ofertelor Publice Inițiale (IPO) ?

A fost 2021 anul Ofertelor Publice Inițiale (IPO) ?

Anul nici nu s-a încheiat bine, iar 2021 va rămâne în istoria bursei ca anul cu cele mai multe companii care au devenit publice. Iată ce trebuie să știi.

La sfârșitul primelor trei trimestre pentru piețele financiare și începutul celui de-al patrulea, deja a devenit clar că 2021 a fost un an de vârf pentru ofertele publice inițiale, cunoscute sub numele de IPO. Cum multe sunt așteptate până la sfârșitul anului, numărul companiilor care vor deveni publice este pe cale să depășească recordul de anul trecut, marcând cel mai mare boom IPO din ultimele decenii.

Vrei să investești în acțiuni de top cu 0% comision?

Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.

Pe valul IPO

Companii din toate sectoarele – de la cel tehnologic (UiPath) la sănătate (Clover Health), la comerțul electronic (Coupang), la jocuri (Playtika) și chiar matrimoniale (Bumble) – au profitat de maximele istorice recente ale pieței bursiere precum și de trendul crescător al numărului investitorilor de retail nerăbdători să investească în companiile favorite. A fost o sincronizare bună, iar ritmul nu pare să încetinească la apropierea de 2022.

Cum funcționează un IPO?

O ofertă publică inițială este prima dată când o companie aflată în proprietate privată pune la dispoziție acțiuni pentru a putea fi cumpărate de publicul larg, prin listarea acestora la burse publice de valori, precum New York Stock Exchange (NYSE) sau Nasdaq. Cu alte cuvinte, o companie, care până acum a fost în proprietate privată, devine companie tranzacționată public – proces cunoscut și sub numele de „transformare în companie publică”. Pregătirea pentru această operațiune poate dura ceva timp – trebuie depusă documentație la Comisia pentru valori mobiliare (SEC) sau la alte entități de reglemenatre, realizate întâlniri cu investitorii potențiali și stabilit unui preț inițial al ofertei.

Vrei să investești în acțiuni de top cu 0% comision?

Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.

De ce companiile devin publice?

Înaintea unei listări publice, o companie are în general doar câțiva acționari. Printre aceștia se numără fondatorii și, probabil, un număr limitat de investitori sau participanți cu fonduri speculative. Însă, în timpul unui IPO, numărul acționarilor crește semnificativ atunci când compania își deschide acțiunile spre a fi vândute către public. Practic, oricine poate cumpăra acțiuni la o bursă de valori publică printr-un broker licențiat. Chiar dacă înseamnă renunțarea la o parte din controlul exclusiv asupra companiei, un IPO rămâne totuși o variantă foarte atractivă pentru proprietarii acesteia, din numeroase motive:

  • Atragerea de capital: Oferta de acțiuni pe piețele publice este o metodă foarte eficientă pentru companii de a strânge bani. Conform Dealogic, 2.044 de noi listări au atras aproximativ 468 de miliarde de dolari la nivel global de la începutul anului, depășind deja recordul stabilit în 2020, când 1.656 de listări au strâns în jur de 358 de miliarde de dolari. Printr-un IPO de succes se pot obține fonduri de care compania are nevoie pentru extinderea operațiunilor comerciale, finanțarea cercetării și dezvoltării de produse noi sau pentru plata datoriilor.
  • O expunere public[ mai mare: IPO pot fi oportunități fantastice de relații publice. Evenimentul așteptat cu nerăbdare este marcat în calendarul bursei de valori și creează rumoare printre investitori. Atenția publică și știrile de presă care însoțesc un IPO propulsează o companie în lumina reflectoarelor și îi extind zona de atracție pentru clienți noi.
  • Credibilitatea: Companiile nu obțin doar multă atenție când decid să devină publice, ci primesc și credibilitate. Se știe foarte bine că în timpul unui proces de IPO, o companie trebuie să treacă printr-o verificare intensă pentru a fi siguri că întrunește standarde stricte de înregistrare. Această verificare tinde să ducă la încredere suplimentară din partea publicului ceea ce îi oferă o anumită legitimare brandului. În ochii multora, un IPO este o etapă importantă în istoria unei companii care nu „dă lovitura” până când nu este listată la bursă.
  • Un mijloc de plată: Acțiunile publice sunt în esență o formă de bani, pentru că pot fi cumpărate și vândute la bursă cu prețul pieței. Acest lucru poate ajuta la compensarea angajaților — capacitatea de a oferi opțiuni pe acțiuni permite unei companii să atragă personal înalt calificat, chiar dacă salariul de bază ar putea fi mai mic decât cel al unui concurent. În plus, acțiunile pot fi utilizate ca parte din acordurile de achiziție, care sunt adesea o modalitate a companiilor de a se dezvolta. Achiziționarea altor companii este costisitoare, dar atunci când o companie este publică, aceasta are opțiunea de a emite acțiuni care să reprezinte plata în locul banilor.

Oportunitatea IPO

Sunt motive întemeiate pentru care investitorii așteaptă cu nerăbdare o nouă dată pentru IPO. Pentru investitorul răbdător pe termen lung, cumpărarea de acțiuni devreme și aprecierea acestora în timp poate fi o stategie foarte profitabilă. Pentru insiprație, ne putem uita la doi titani tehnologici și la ofertele lor publice inițiale.

Google a realizat mult așteptatul său IPO în 2004. Compania avea la acel moment șase ani și devenise deja lider al motoarelor de căutare. Însă, în umbra bulei dot com, Google a ajuns să-și stabilească prețul de IPO la 85 USD pe acțiune, mult mai jos decât ținta planificată inițial între 108 și 135 USD. Dar, în prima zi de tranzacționare, acțiunile Google au crescut cu 18% — și au avut în medie de atunci o creștere anuală de 24,8%.

Călătoria n-a fost mereu lină pentru Apple, dar a răsplătit foarte generos toți investitorii care au păstrat acțiunile de când acestea au devenit publice în 1980. În acel moment, The Wall Street Journal descria IPO de la Apple drept „una dintre cele mai așteptate din ultimii ani”, iar cele 4,6 milioane de acțiuni, evaluate la 22 USD fiecare, s-au vândut aproape imediat. Dar, în anii ’90, compania de calculatoare s-a clătinat, în timp ce concurenții acesteia, inclusiv gigantul software Microsoft, prosperau. Însă majoritatea știm că fondatorul Steve Jobs a repus pe picioare Apple și a făcut din acest brand inovator un nume familiar — care luna trecută a atins un maxim istoric de 156,69 USD, în creștere cu 600% față de prețul inițial.

Discută despre IPO cu alți investitori

Ce urmează pentru companiile care au devenit publice în acest an de frenezie IPO? Care sunt acum cele mai așteptate IPO care urmează pe radarul investitorilor? Înregistrează-te pe eToro pentru a te conecta cu o întreagă comunitate de traderi, pentru a discuta strategii și pentru a împărtăși informații despre piețele financiare.

Vrei să investești în acțiuni de top cu 0% comision?

Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.

Această comunicare este doar în scop informativ și educativ și nu trebuie considerată sfat de investiție, recomandare personală sau ofertă sau solicitare de a cumpăra sau de a vinde orice instrument financiar. Acest material a fost pregătit fără a lua în calcul obiectivele de investiție ale anumitor destinatari sau situația lor financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare de promovare a cercetării independente. Orice referire la performanța anterioară sau viitoare a unui instrument financiar, a unui indice sau a unui produs pachet de investiții nu este și nu trebuie considerată ca un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. eToro nu face nicio reprezentare și nu își asumă nicio răspundere cu privire la acuratețea sau completitudinea conținutului acestei publicații.”

Comision zero înseamnă că nu se va percepe nicio taxă de broker la deschiderea sau închiderea poziției și nu se aplică la pozițiile short sau cu efect de levier. Se aplică alte taxe. Capitalul tău este supus riscului. Pentru mai multe informații, accesează etoro.com/trading/fees.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.