Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele.

Performantele acestora au fost bune in ultima perioada. Pretul actiunilor listate la bursa a crescut in medie cu 31,8% in 2023 si cu 13,0% in 2024 (de la sfarsitul lui 2023 pana la data redactarii acestui articol, 17 mai); performantele sunt calculate ca o crestere medie ponderata a celor mai importante 20 de actiuni listate la bursa din Bucuresti, reprezentata de indicele BET publicat de bursa.

Poate cauti si tu o varianta simpla de a investi la bursa. Cum alegi actiunile cele mai potrivite? Cand este momentul cel mai bun de cumparare? Care este momentul cel mai bun de vanzare? Cate actiuni diferite ar trebui sa cumperi si ce suma ar trebui sa aloci pentru fiecare?

Pe langa actiuni, bursa din Bucuresti ofera publicului si fonduri de investitii de tip special, listate la randul lor. Este vorba de doua fonduri de tip ETF sau Exchange Traded Fund (fondurile sunt administrate de Patria Asset Management, o firma membra a grupului Patria Bank).

Fondul ETF BET Patria – Tradeville investeste in cele mai importante 20 de actiuni listate la bursa, incluse in indicele BET. Persoanele care investesc in acest fond detin, in mod indirect, actiuni la 20 de companii romanesti importante (unele din ele sunt prezentate mai sus, la inceputul acestui articol).

Fondul ofera un raspuns imediat la intrebarile de mai sus. Vrei sa beneficiezi de cresterea si profiturile elor mai importante companii romanesti, dar nu vrei sa te complici alegand singur actiunile potrivite, sau nu stii cum sa incepi? Cumpara la bursa fondul ETF BET Patria – Tradeville si vei detine un cos diversificat de 20 de actiuni importante, fara povara deciziei de alegere a actiunilor individuale, a numarului acestora si a sumei de alocat in fiecare. Este o varianta simpla si rapida (si folosita pe scara larga pe plan international: activele fondurilor de tip ETF la nivel global erau estimate la 11,6 trilioane de dolari la sfarsitul anului 2023).

Nu trebuie sa ai multi bani pentru a investi in fond. Poti incepe cu 1.000, 500, 100 sau chiar cu 27,08 lei (acesta din urma fiind pretul unei unitati de fond la bursa – valoarea minima pe care o poti investi).

Au mai ramas doua intrebari importante: cand cumparam si cand vindem? Cand investim in fond si cand retragem bani din el? Preturile actiunilor la bursa fluctueaza, exista perioade de crestere, dar si unele perioade de scadere; insa tendinta pe termen lung este crescatoare si se bazeaza pe cresterea economiei pe termen lung.

Investind in cele mai importante actiuni romanesti, ETF BET Patria – Tradeville a adus investitorilor sai un castig de 67,5% in ultimii trei ani incheiati la 15 mai 2024 si de 158,3% in ultimii cinci ani incheiati la aceeasi data (toate aceste performante sunt calculate dupa costurile platite de fond; investitorii nu platesc niciun comision fondului sau administratorului sau).

O vorba inteleapta spune ca cel mai bun moment de investitie la bursa era ieri. Daca nu ai investit deja, atunci al doilea cel mai bun moment este chiar acum. Iar daca estei deja investitor la bursa, atunci poti completa un portofoliu de actiuni existent cu o investitie in ETF, pentru diversificare si reducerea riscurilor. Nu putem sti exact cum va fluctua pretul actiunilor la bursa intr-o anumita zi, saptamana sau luna, dar ne putem baza pe tendinta crescatoare a actiunilor pe termen lung (acaesta se bazeaza, la randul ei, pe cresterea economica si pe progresul tehnic, inregistrate in timp).

Poti incepe o investitie cu o suma mai mare sau mai mica si poti evalua in timp performantele ei. O alta idee buna este de a plasa bani in fond in mod regulat, ca de exemplu alocand o parte din salariul lunar. Sumele mici depuse lunar se pot acumula in timp si pot ajunge la valori importante.

Cat despre alegerea momentului vanzarii, tine cont ca investitia la bursa se realizeaza pe termen mai lung, ca de exemplu trei sau cinci ani (desigur, banii pot fi retrasi oricand prin vanzarea unitatilor de fond la bursa, daca apar urgente sau schimbari de planuri; nu exista restrictii in acest sens).

ETF BET Patria – Tradeville este listat, la randul lui, la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru a plasa economiile in acest fond (si pentru a retrage bani din el) se folosesc serviciile oricarui intermediar autorizat sa cumpere si sa vanda actiuni la bursa.

Gasesti mai multe informatii despre fondul ETF BET Patria – Tradeville, performantele, riscurile si caracteristicile sale, pe siteul administratorului, www.patriafonduri.ro, in sectiunea dedicata ETF BET Patria – Tradeville. Incearca si tu, chiar si cu o suma mica. Vei descoperi ca este mai simplu decat crezi si vei beneficia in timp de performantele celor mai importante companii romanesti.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.