Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Care sunt cele mai performante acţiuni din indicele BET în ultimele 12 luni: BVB, TTS, Sphera

Care sunt cele mai performante acţiuni din indicele BET în ultimele 12 luni: BVB, TTS, Sphera

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, înregistrează cea mai mare creştere din componenţa indicelui de referinţă BET în ultimul an, respectiv 64% pe tranzacţii în valoare de 31 de milioane de lei. Benchmarkul are minus 0,8% în aceeaşi perioadă.

Dinamica vine după ce acţiunile BVB au fost performerul indicelui principal în 2022, cu un avans de 38,4%, faţă de un declin de 11% pentru BET. Perspectivele companiei au fost îmbunătăţite în ultima perioadă de mult-aşteptata listare a Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, care va fi inclusă în BET din prima zi de tranzacţionare, cât şi de lansarea Contrapărţii Centrale, prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la BVB. În plus, lichiditatea pieţei a fost susţinută în ultimii ani de ofertele de vânzare de titluri de stat Fidelis.

În ultimele 12 luni, a doua cea mai bună evoluţie din BET îi revine transportatorului fluvial Transport Trade Services (TTS), cu 44,3% pe un rulaj de 78 de milioane de lei. Grupul a raportat un profit net de 89,1 milioane de lei la nivel consolidat în T1/2023, cu peste 630% mai mult decât în intervalul similar de anul trecut. Cifra de afaceri s-a majorat totodată cu 89,5%, la 306,5 milioane de lei. Pe locul trei se află Sphera Franchise Group (SFG), operatorul în sistem de franciză al lanţurilor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, precum şi al restaurantelor KFC din Republica Moldova şi Italia.

Acţiunile SFG sunt pe plus cu 35,3% în ultimele 12 luni, pe tranzacţii de 24,5 milioane de lei. În primele trei luni din an, grupul a trecut pe profit net de 7,3 milioane de lei, după o pierdere de 10,9 milioane de lei în T1/2022. Anul trecut, vânzările Sphera au atins un nivel record de 1,3 miliarde de lei. Poziţia a patra este ocupată de compania naţională de transport de energie electrică Transelectrica (TEL), care a încheiat primul trimestru din 2023 cu un profit de 80 de milioane de lei, de zece ori mai mare prin comparaţie cu anul precedent. Pe de altă parte, veniturile operaţionale au coborât cu 10% la 1,1 miliarde de lei. În acest caz, dinamica acţiunilor este de 34%, iar rulajul însumează 62 de milioane de lei.

Societatea este urmată de OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 17% pe tranzacţii 2,5 miliarde de lei. Pe 7 iunie, compania va distribui dividende de 2,3 miliarde de lei din rezultatul pe 2022, cu un randament de circa 7,7%. Investitorii anticipează inclusiv un dividend special, precum cel anunţat anul trecut.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.