Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Mergeţi urgent la bancă şi cereţi asta

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Mergeţi urgent la bancă şi cereţi asta

Puţini români ştiu că îşi pot reduce semnificativ ratele la credit într-un mod foarte simplu. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi la bancă şi să treceţi contractele de credit de la ROBOR la IRCC.

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Românii trebuie să ştie că au ocazia să scadă rata la credit chiar şi cu jumătate. Trebuie doar să schimbe contractul de credit de la ROBOR la IRCC.

Ce să faci ca să scazi rata la credit. Mergeţi urgent la bancă şi cereţi asta

Cei care au luat credite după 2019, indexate la IRCC, pot să plătească o perioadă dobânzi mai mici, chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) anunţă că românii care au contractele de credit legate de ROBOR au dreptul de a cere trecerea de la ROBOR la IRCC, printr-o cerere formulată, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

Dacă ROBOR 3M (la 3 luni) a depăşit 4,7%, iar ROBOR 6M (la 6 luni) a depăşit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, depăşind 5% şi poate chiar 6%, anticipează AURSF, potrivit Ziarul Fianciar.

Companie Timp pentru a obține Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
10 min 1400 RON 45 zile
48 ore 15000 RON 33 luni
15 min 1500 RON 30 zile

Specialiştii spun că între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. De exemplu, ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, spune Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat joi la 4,70%, valoare înregistrată şi miercuri.  Reamintim că la începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%.

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.