Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Cea mai mare bancă din Republica Moldova îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Cea mai mare bancă din Republica Moldova îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de 32% şi active de aproximativ 39 miliarde de lei moldoveneşti (2 mld. euro), îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti, într-o ofertă programată pentru 2023.

Astfel investitorii de la Bucureşti ar putea ca de anul viitor să ia expunere la instituţia de credit din acţionariatul căreia fac parte Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Horizon Capital, dar şi alţi 3.000 de acţionari atât instituţionali cât şi mici investitori.

„Am luat decizia de a ne lista la Bucureşti. Această decizie este supusă aprobărilor acţionarilor şi aprobărilor de reglementare, pe care le vom obţine atunci când va veni momentul. Dar am explorat şi alte pieţe şi mă bucur să spun că suntem suntem destul de încrezători că Bursa de la Bucureşti ni se potriveşte cel mai bine. Şi cred că este foarte important să arătăm nu doar partea financiară a maib, ci şi transformarea prin care trecem“, a spus Giorgi Shagidze, CEO al băncii.

Cu aproximativ 2.300 de angajaţi şi 1 mi­lion de clienţi, Maib are un sold al creditelor de 21,2 mld. lei moldoveneşti (1 mld. euro) la iunie 2022, din care 34% sunt clienţii de retail. Soldul depozitelor este de 1,45 mld. euro, aşadar depozite mai mari ca împrumu­turile. Banca a raportat un profit net de 27 mil. euro în S1/2022, aproape dublu faţă de prima jumătate din 2021. Indicatorul ROE la final de iunie era de 17,4% faţă de 9,7% în iunie 2021.

„Încă nu am selectat oficial brokerii, chiar dacă lucrăm foarte strâns cu Wood, şi nu am lansat oficial procesul de pregătire a IPO. Aşa că este puţin cam devreme pentru mine să vă spun valoarea IPO mai ales din cauza incertitudinilor din regiune, ceea ce ar putea însemna că trebuie să facem IPO în două etape. Aşadar, este puţin prematur“, spune Giorgi Shagidze.

Economia de peste Prut este afectată de războiul din Ucraina în contextul în care după o creştere a PIB-ului de 13,9 % în termeni reali, s-a confruntat cu o serie de şocuri în prima jumătate din 2022, precum accelerarea inflaţiei, reducerea încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri. Acestea au avut un impact negativ asupra creşterii economice preconizate, care, conform celor mai recente previziuni, a fost retrogradată la un interval de la o contracţie de 0,4% până la o creştere de 1,0% în 2022. Rata inflaţiei în Moldova este de 32% la o rată cheie a dobânzii de 21,5%.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.