Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

CRYPTO CRASH: LUNA s-a prăbușit 95%. Iată ce s-a întâmplat

CRYPTO CRASH: LUNA s-a prăbușit 95%. Iată ce s-a întâmplat

Când oamenii avertizează că volatilitatea criptogramei este periculoasă pentru investitori, la asta se referă.

Valoarea token-ului LUNA al Terra s-a prăbușit în ultimele zile, scăzând cu 95% numai în ultimele 24 de ore. Taurii Terra – care, din întâmplare, s-au numit #LUNAtics – simt durerea, întrucât LUNA se tranzacționează acum la doar 1,84 dolari la momentul redactării acestui articol.

De ce se întâmplă acest lucru? Pe scurt, investitorii își pierd încrederea în capacitatea Terra de a menține algoritmul său de stablecoin UST. Vă amintiți luni, când UST a căzut sub pragul de dolar până la aproximativ 0,60 dolari? Ei bine, a devenit și mai rău.

UST s-a prăbușit sub 30 de cenți, în timp ce piața cripto continuă să treacă printr-o perioadă dificilă. În prezent, există o ofertă de 16 miliarde de jetoane UST în circulație și UST a ajuns să fie atât o piesă integrantă, cât și controversată a ecosistemului cripto.

Cum funcționează Stablecoinul algoritmic UST?

După cum sa explicat mai sus, protocolul constă din două jetoane principale: Terra (UST) și Luna (LUNA).

Utilizatorii pot bate UST prin arderea Luna pe portalul Stației Terra. Documentele oficiale ale protocolului oferă câteva exemple care fac relativ ușor de înțeles cum se poate desfășura dinamica în teorie.

Imaginați-vă întreaga economie Terra ca două bazine: unul pentru Terra și unul pentru Luna. Pentru a menține prețul Terra, rezerva Luna se adaugă sau scade din oferta Terra. Utilizatorii ard Luna pentru a menționa Terra și ard Terra pentru a bate Luna, toate stimulate de  modulul de piață algoritmic al protocolului .

Merită remarcat faptul că acest lucru este diferit din punct de vedere conceptual față de monedele stabile obișnuite, cum ar fi USDT sau USDC, care sunt susținute de fiat sau echivalente fiat.

Pentru a fi mai ușor de digerat, imaginați-vă că prețul UST este în prezent de 1,01 USD. Utilizatorii pot folosi apoi funcția de schimb a stației Terra și pot schimba LUNA în valoare de 1 USD pentru 1 UST. Piața ar arde 1 USD de Luna și ar bate 1 UST. Utilizatorii își pot vinde apoi 1 UST pentru 1,01 USD – profitând 0,01 USD în acest proces. Acum imaginați-vă contrariul – UST se tranzacționează la 0,99 USD. Utilizatorii pot face opusul – schimbă 1 UST cu 1 USD de Luna. Swap-ul arde 1 UST și bate 1 USD de Luna – utilizatorii profită de 0,01 UST din swap.

Cu cât este mai mare diferența față de peg, cu atât arbitrajul ar fi mai profitabil. În teorie, în cazul în care se pierde peg și prețul UST se prăbușește sub 1 USD, utilizatorii pot arde UST pentru LUNA și pot vinde cu un profit mai mare. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că capitalizarea de piață a UST ar trebui să fie sub cea a LUNA, deoarece opusul ar însemna că o rulare ipotetică a băncii Terra (a se citi: răscumpărarea UST pentru LUNA) ar permite unor utilizatori să poată răscumpăra UST în valoare de 1 USD pentru 1 USD. de LUNA.

Un ultim efort disperat: Fondatorul Terra, Do Kwon, a fost activ pe Twitter, încercând să stingă incendiile care nu par să se oprească din ars în această săptămână. În încercarea de a remedia situația dezastruoasă în care se află Terra și UST, Kwon a dezvăluit un plan de a readuce UST la 1 dolar.

Planul presupune creșterea capacității de batere de la 293 de milioane de dolari la 1,2 miliarde de dolari în ceea ce unii de pe Twitter cripto numesc “Kwontitative easing”, ca și cum ar fi tipărirea de bani de către Fed.
Ideea este de a lăsa sistemul să sângereze, în speranța că va începe să se replieze atunci când oferta “în exces” de UST va fi epuizată.

Terra intenționează, de asemenea, să obțină o finanțare de peste 1 miliard de dolari pentru a susține UST pe termen scurt.

  • Va funcționa? Ei bine, nimeni nu știe cu siguranță. Și având în vedere marea prăbușire a LUNA, se pare că piața nu este prea încrezătoare. Dar dacă va funcționa, aceasta s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai mari reveniri din toate timpurile pe piața criptografică, dacă LUNA va reuși să recupereze cel puțin jumătate din valoarea sa anterioară.
  • Zoom out: Bitcoin tocmai a căzut sub 30.000 de dolari pentru a doua oară în această săptămână, după publicarea datelor privind inflația din aprilie. Dar, în ciuda spiralei descendente recente de pe piață, se pare că startup-urile cripto și capitaliștii de risc nu dau înapoi – cel puțin nu au făcut-o în primul trimestru.

Companiile cripto au strâns 9,2 miliarde de dolari de la fondurile de capital de risc la nivel global în T1. Statele Unite au reprezentat 63% din aceste tranzacții.

DeFi a fost câștigătorul trimestrului, patru noi unicorni fiind încoronați în acest spațiu (unicornii sunt startup-uri care ating o evaluare de 1 miliard de dolari). SUA găzduiesc acum 40 din cei 62 de unicorni cripto din lume.

Puteti investi in crypto prin platformele:

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Cuvinte cheie:

crypto, LUNA, stable coin, Terra, UST
Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.