Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Cum să alegi cel mai bun broker? 10 criterii obligatorii

Cum să alegi cel mai bun broker? 10 criterii obligatorii

Ești interesat de tranzacționarea online sau investițiile la bursă pe piețe internaționale și vrei să te asiguri că alegi cel mai bun broker? Iată ce trebuie să știi:

  1. Indiferent dacă este vorba de un broker local sau internațional, autorizarea locală de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) este o condiție obligatorie. Poți verifica ușor dacă brokerul este reglementat pe site-ul ASF. Pe lângă autorizarea locală, pentru brokerii internaționali, sunt importante și licențele societății-mamă și ale celorlalte sucursale, în funcție de țara în care activează. Licențele primite din partea unor autorități de reglementare europene reprezintă un plus de garanție pentru siguranța fondurilor investite.

Un astfel de broker de talie internațională este X-Trade Brokers (XTB) care este autorizat de ASF dar deține și licențe ale celor mai importante autorități europene, în țările unde activează, precum Marea Britanie, Polonia, Cipru, Germania, Spania, etc.

  1. Este esențial ca brokerul respectiv să aibă sediu fizic în România și o echipă de suport locală. Acestea sunt garanții suplimentare ale onestității și profesionalismului brokerului, precum și ale siguranței fondurilor. În plus, este important să poți contacta telefonic o persoană dedicată cu care să te consulți și, dacă este cazul, să te întâlnești pentru a putea lămuri eventualele neînțelegeri.

În acest sens, e bine de știut că XTB este prezent în România de mai bine de 10 ani, are conturi bancare segregate în România și echipă locală de suport și analiză care interacționează permanent cu clienții, oferind asistență și educație financiară de calitate.

  1. Un acționariat puternic și listarea la Bursă sunt condiții ideale pentru un maxim de transparență și credibilitate.

XTB este singurul broker cu prezență în România și listat – din 2016, la Bursa din Varșovia. În plus, XTB este deținut parțial de Polish Enterprise Fund, care la rândul său este controlat de Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity și de venture capital din Europa Centrală și de Est.

  1. Pentru o siguranță maximă a fondurilor, asigură-te că brokerul are conturile în România, iar banii tăi nu părăsesc teritoriul țării. Apartenența la un fond de garantare care poate compensa total sau parțial fondurile clienților în cazul în care brokerul intră în incapacitate de plată reprezintă un plus de siguranță pentru orice investitor.

XTB România are conturi segregate (fondurile clienților sunt menținute separat de fondurile companiei la una dintre cele mai mari bănci din România) și este membru al Fondului de Garantare din Polonia.

  1. Buna credință și onestitatea abordării unui broker sunt foarte importante și pot fi verificate încă din primele momente de interacțiune cu un reprezentant al companiei. Un broker nu are voie legal să contacteze nesolicitat un potențial client, iar abordarea trebuie să fie neinvazivă și neinsistentă. Atât beneficiile, cât și riscurile asociate investițiilor trebuie transmise încă din momentul în care se ia legatura cu un reprezentant al companiei.
  2. Asigură-te că brokerul îți oferă o platformă de tranzacționare performantă, cu acces facil la instrumentele dorite și un mediu sigur de tranzacționare. Alegerea celei mai potrivite platforme de investiții este determinată de criterii precum viteză și fiabilitate, funcționalitate și intuitivitate, instrumente complexe de analiză, funcții suplimentare gratuite, acces la o ofertă extinsă de produse și mobilitate.

O astfel de platformă ultra-performantă este xStation 5. Dezvoltată in-house de XTB cu ajutorul a 120 de programatori, xStation 5 este una dintre cele mai premiate platforme din lume. Aceasta oferă acces facil la peste trei mii de instrumente financiare, scannere avansate de analiză și identificare a oportunităților în funcție de sector, industrie, arie geografică, indicatori financiari și macroeconomici, top movers, heatmap, market sentiments, știri de piață în timp real, analize de piață realizate de analiști renumiți, instrumente avansate de analiză tehnică și fundamentală și multe alte facilități.

  1. Caută un broker care oferă programe educaționale complexe și calitative, care depune eforturi pentru ca tu să acționezi în cunoștință de cauză, să înțelegi piețele și instrumentele financiare pe care le tranzacționezi și, mai ales, riscurile asociate fiecărui tip de investiție.

În România, XTB este recunoscut de mai bine de 10 ani ca fiind brokerul ce investește cel mai mult în instrumentele de educare pentru investitorii săi, organizând zeci de seminare, mii de webinare online și furnizând clienților sute de materiale educaționale, manuale, tutoriale, ebook-uri, cărți, etc.

  1. Departamentul de Analiză reprezintă un avantaj al brokerului cu care lucrezi. Asigură-te că aceste analize de piață respectă cerințele legale, nu conțin recomandări de investiții, prezintă situația într-o manieră obiectivă, echilibrată, evitând conflictul de interese și subliniind în mod vizibil toate riscurile asociate.
  2. Alege un broker ce oferă multiple oportunități de investiții, un portofoliu diversificat de instrumente financiare, potrivite pentru profiluri de risc variate. O ofertă complexă trebuie să cuprindă atât instrumente cu levier sau instrumente cu deținere, cât și instrumente cu risc ridicat sau instrumente cu risc mediu/scăzut, din cât mai multe sectoare, industrii sau regiuni.

Una dintre cele mai diversificate oferte de pe piață este cea a XTB, ce înglobează peste trei mii de instrumente financiare, atât cu deținere, acțiuni și ETF-uri din peste 16 țări, cât și instrumente derivate de tip CFD, toate fiind accesibile printr-o singură platformă online de tranzacționare.

  1. Asigură-te că brokerul tău oferă informații corecte și complete într-o manieră transparentă și onestă despre costurile sale. Nu te grăbi să alegi un broker ieftin, ci unul care oferă calitate și siguranță la un preț corect.

În concluzie, alegerea brokerului trebuie să fie un proces documentat. Informează-te, analizează toate ofertele, apoi interacționează direct cu reprezentanții fiecărui broker și adresează cât mai multe întrebări. Dacă nu ești hotărât, deschide conturi la mai multi brokeri, testează-i, compară-i și alege în cunoștință de cauză. Informația înseamnă putere, iar brokerul cu care lucrezi poate face diferența între succesul sau eșecul în investiții.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.