Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Cum să verifici pensia ta privată

Cum să verifici pensia ta privată

Platesti pensie privata obligatorie si nu stii cati banuti s-au strans in cont? Iti explic in acest articol tot ce trebuie sa stii despre pilonul II de pensii in cele ce urmeaza.

Cine plateste pilonul II de pensii. Este obligatoriu pana la 35 ani si optional intre 35-45 ani.

Ce valoare are contributia la pilonul II de pensii? Contributia lunara pentru pensia privata obligatorie este de 3,75 puncte procentuale din constributiile pentru asigurari sociale (CAS).

Cum sa te inscrii pentru pilonul II de pensii. Poti sa alegi un fonduri de pensie privata obligatorie, daca ai sub 35 ani. Daca ai intre 35-45, te poti inscrie, dar nu esti obligat/a sa o faci. Iata lista fondurilor care se ocupa de pensia privata:

  • Fondul NN;
  • Fondul AZT Viitorul Tau;
  • Fondul Metropolitan Life;
  • Fondul Vital;
  • Fondul Aripi;
  • Fondul BCR;
  • Fondul BRD

– daca nu alegi un fond, vei fi distribuit/a aleatoriu la unul dinte fondurile de mai sus;

– administratorul fondului ales/la care ai fost distribuit/a are obligatia de a0ti trimite o scrisoare cu confirmarea aderarii in termen de 15 zile;

– daca nu ai primit aceasta scrisoare, te poti adresa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Vei completa un formular , apoi vei fi contactat/a de administratorul fondului care iti va oferi datele legate de cont;

– daca stii deja in ce fond contribui pentru pensia privata, poti afla toate detaliile accesand site-ul apapr.ro, in sectiunea verifica pensia. APAPR este abrevierea de la Asocitai pentru pensiile administrate privat din Romania. Apasa pe Fondul la care participi, introdu datele de logare pentru contul online, unde poti monitoriza situatia financiara in timp real. Aceste date sunt primite tot de la administratorul Fondului;

Cum verifici cati bani ai strans in cont. La inceput de an, administratorul fondului trimite participantilor, prin posta, situatia contului de pensii la sfarsitul anului precedent. Aici vei vedea desfasurat care sunt contributiile virate de tine pana in acel moment si evident valoarea sumelor cumulate in urma investirii contributiilor sale de catre administrator in diverse active (depozite bancare, actiuni, obligatiuni etc)

– administratorul te va atentiona in scris cand exista o situatie de neplata a contributiei. Va fi notificat si angajatorul tau, daca acesta contribuie la pilonul II al pensiei tale;

Poti schimba administratorul oricand doresti. Primul pas este semnarea actului de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care ti-o vae trimite prin posta. Daca locuiesti in Bucuresti pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor. Apoi, vei notifica actualul administrator. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. La final, se va face transferul banilor de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora.

Poate falimenta fondul de pensii? Prin lege, nu exista aceasta posibilitate nedorita. In schimb, administratorul unui fond, da. Datorita separarii banilor fondului de cei ai administratorului, primul nu va fi afectat de un eventual faliment al societatii de administrare.


Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.