Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

FIA Nova Protect Fond este operațional. Viorel Cataramă mizează pe zeci de mii de investitori (pompieri, polițiști și jandarmi) pentru Nova Protect Fond. Unde merg banii

FIA Nova Protect Fond este operațional. Viorel Cataramă mizează pe zeci de mii de investitori (pompieri, polițiști și jandarmi) pentru Nova Protect Fond. Unde merg banii

FIA Nova Protect Fond, fond de investiții destinat angajaților din Ministerul de Interne, Administrația Penitenciarelor, Poliția Locală și pensionarilor din aceste structuri, a devenit operațional. Suma lunară investită, împreună cu prima de asigurare, poate porni de la 50 de lei. Asigurătorul FIA Nova Protect Fond este Allianz-Țiriac Asigurări SA, depozitarul și custodele FIA Nova Protect Fond este BRD Groupe Societe Generale, iar Brokerul de asigurare este compania Insurer Broker de Asigurare și Reasigurare împreună cu RMN 360.

Nova Vision Investments, societate de administrare a activelor financiare controlată de omul de afaceri Viorel Cataramă, a lansat un fond de investiții cu componentă de asigurare care vizează aducerea de randamente superioare instrumentelor clasice de economisire pentru profesioniștii din Ministerul Afacerilor Interne și polițiștii locali. Fondul a fost autorizat recent de ASF.

Pompierii și polițiștii sunt acum invitați să investească indirect pe bursă prin intermediul Nova Protect Fond, fond de investiții alternative promovat de proprietarul producătorului de mobilă Elvila, Viorel Cataramă. Planul de business prevede ca fondul să aibă la lansare între 3.000 și 10.000 de investitori și o creștere treptată până la 42.000 de investitori la sfârșitul acestui an.

„Următoarea bornă prevăzută în planul de business este de 60.000 de investitori la 31 decembrie 2023, adică înainte de împlinirea a doi ani de existență a FIA Nova Protect Fond”, a declarat anterior Viorel Cataramă, care controlează Nova Vision Investments, societatea de administrare a activelor financiare care va fi la frâiele fondului.

Este un obiectiv care ține cont de faptul că numărul total al bazinului de investitori este de 245.000 de persoane, incluzând pensionarii cu vârsta de până la 55 de ani, conform datelor centralizate de cei care au lansat proiectul. Eligibili sunt pompieri și angajați în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pollițiști și salariați în cadrul Poliției Române (IGPR), jandarmi și angajați ai Jandarmeriei Române (IGJR), lucrători ai Poliției de Frontieră (IGPF), polițiști angajați ai Administrației Penitenciarelor (ANP) și salariați ai Poliției Locale (DGPL).

Sunt ținte de participare pe care fondul vizează să le obțină prin mecanismele pieței libere, pentru că promotorii fondului nu au semnat vreun acord cu sindicate sau organizații profesionale. „Un astfel de acord cu organizațiile sindicale nu se justifică, de altfel, întrucât potențialii investitori optează voluntar la FIA Nova Protect Fond, iar decizia de a investi în acest produs complex, pe care Nova Vision Investments AFIA SA îl oferă în premieră în România, este una personală”, spune Cataramă. Înțelegerile încheiate sunt cele prevăzute obligatoriu de legislație, respectiv cu BRD Groupe Societe Generale, în calitate de depozitar și custode, și Allianz Țiriac, societate de asigurare.

Nova Protect Fond funcționează ca un fond de investiții alternative, cu o componentă de acumulare și una de asigurare, în care investitorii ar urma să vireze lunar o sumă minimă de 50 de lei (pentru ambele componente), prin intermediul platfiormei My Nova. „Investitorii vor putea depune cereri de răscumpăre în perioada 16-31 august a fiecarui an, începând cu anul următor autorizării FIA”, spune Cataramă despre accesul investitorilor la banii proprii.

Unde merg banii

Obiectivul Nova Protect Fond este acela de a plasa resursele financiare în scopul obținerii unei performanțe superioare celor oferite de instrumentele de economisire clasice, profilul fiind pentru un grad de risc mediu. Situația detaliată a activelor va fi publicată lunar pe site-ul propriu. „Strategia de investiții conține plasamente în instrumente financiare din România, din Spațiul Economic European și din state terțe membre ale G7, ținând cont de limitele investiționale și de politica de investiții stabilite conform prevederilor legale”, spune Cataramă.

„Politica de investiții a FIA Nova Protect Fond este diversificată și urmărește realizarea de investiții cu preponderență pe piața valorilor mobiliare (acțiuni și obligatiuni), depozite bancare, instrumente ale pieței monetare și în alte active lichide.” Nova Protect Fond oferă categoriilor profesionale vizate posibilitatea de a investi în instrumente la care ar avea acces mai greu, altfel, în mod individual.

La începutul anului 2018, Cataramă a adus compania Elvila (ELV) la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, printr-o listare tehnică, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro, însă într-un moment în care marca de mobilă și relevanța în economie a companiei s-au redus mult față de impactul din anii ’90.

Acțiunile firmei cu free-float mic se tranzacționează sporadic și pe volume derizorii. Performanța financiară a emitentului nu a fost de natură să aducă noi investitori, iar titlurile au fost într-un trend descendent, care a adus capitalizarea Elvila la nivelul de 19,14 milioane lei (3,87 milioane euro). Nova Vision Investments îl are ca acționar majoritar, conform termene.ro, pe Viorel Cataramă (50,2%), fondatorul producătorului de mobilă Elvila, care a lansat anterior și SAFI Invest. Al doilea mare acționar este Elvila (49,1%). SAFI Invest a fost în centrul mediatic în anii 90 pentru Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, cu probleme de funcționare.

Surse: News.ro, Profit.ro, Ziarul Financiar

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.