Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Germania naționalizează cel mai mare importator de gaze (Uniper) pentru a evita criza aprovizionării

Germania naționalizează cel mai mare importator de gaze (Uniper) pentru a evita criza aprovizionării

Guvernul german va cheltui 8 miliarde de euro pentru a achiziționa 99% din acțiunile gigantului gazier aflat în dificultate Uniper, după ce a convenit cu guvernul finlandez, a cărui companie de stat Fortum este acționar majoritar.

Naționalizarea Uniper, creată odată ca o bancă proastă pentru a concentra activele fosile ale E.ON, urmează încercărilor repetate ale guvernului german de a-și menține activitatea.

„Guvernul german își va consolida angajamentul la Uniper”, a explicat Robert Habeck, vicecancelar și ministru al economiei.

Sângerând zeci până la sute de milioane de euro pe zi, pe măsură ce fluxurile de gaze contractate din Rusia au încetat să mai vină, Berlinul a oferit linii de credit și a creat o taxă pe gaz pentru a mutualiza costurile menținerii afacerii în funcțiune. Acum, guvernul întreprinde cea mai mare naționalizare a țării vreodată.

„Uniper are o cotă de 50% din gazul rusesc și o cotă de 40% pe piața germană”, a adăugat el.

Naționalizarea va face ca guvernul să investească 8 miliarde de euro printr-o majorare de capital, cheltuind 1,70 euro pe acțiune. Alte 500 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru achiziționarea acțiunilor Fortum.

Berlinul va înlocui împrumutul anulat al acționarilor de 4 miliarde de euro al Fortum și 4 miliarde de euro în garanții de credit.

Expertii finlandezi și politicienii din opoziție nu au fost entuziasmați de mutarea companiei lor de stat, constatând un mediu „ostil”. Fortum, o companie de stat finlandeză, deținea anterior 78% din acțiunile Uniper, pe care le cumpărase pentru aproximativ 6,5 miliarde de euro.

Uniper însăși a părut mulțumit de acceptarea guvernului.

„Acordul de astăzi oferă claritate asupra structurii de proprietate, ne permite să ne continuăm afacerea și să ne îndeplinim rolul de furnizor de energie critică pentru sistem”, a explicat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach.

Maubach a citat „fondul intensificării în continuare a crizei energetice” cu privire la motivul pentru care măsurile de stabilizare în valoare de 15 miliarde de euro anunțate în iulie au fost insuficiente.

Acorduri secundare

O nouă zbârcire a acordului este un drept limitat de primă cumpărare în cazul în care Uniper decide să vândă „afacerea hidro sau nucleară suedeză”. Apoi, fostul proprietar, Fortum, este liber să decidă dacă achiziționează instalațiile. Acest drept va fi limitat până în 2027.

„Uniper nu are în prezent nicio intenție să vândă acele afaceri”, a spus Uniper într-un comunicat.

Uniper trebuie, de asemenea, să renunțe la procesul împotriva Țărilor de Jos. Compania a făcut prima pagină a ziarelor când a folosit Tratatul Cartei Energiei, conceput pentru a proteja investițiile în energie, împotriva ieșirii olandeze a cărbunelui.

În plus, autoritatea de concurență a Comisiei Europene trebuie să își dea acordul. Guvernul german se așteaptă ca acest lucru să dureze trei luni. a notat ministrul.

Cuvinte cheie:

Fortum, gaz, germania, Uniper
Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.