Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Giganții petrolieri încep bătălia împotriva taxării profiturilor excepționale, în statele membre UE. Americanii de la Exxon au atacat-o la Curtea Europeană de Justiție, arătând că impozitarea

Giganții petrolieri încep bătălia împotriva taxării profiturilor excepționale, în statele membre UE. Americanii de la Exxon au atacat-o la Curtea Europeană de Justiție, arătând că impozitarea

Potrivit Financial Times, filialele din Germania și Olanda ale Exxon au deschis acțiuni la Curtea Europeană (de la Luxemburg), “contestând autoritatea legală a Consiliului UE de a impune noua taxă și utilizarea de către acesta a puterilor excepționale”.

În septembrie, Consiliul a decis că toate companiile energetice, inclusiv rafinăriile și cele care extrag cărbune, vor fi taxate cu cel puțin 33% pentru profitul care depășește cu mai mult de 20% media anilor 2018-2021. Noul impozit urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie. În timp ce Franţa și Germania au reglementat acest plafon minim, de 33%, Italia a ales un impozit de 50%, dar acesta ajunge la 75% în Irlanda și la 90% în Grecia. România a reglementat chiar ieri, printr-o ordonanță de urgență, un nivel al impozitării profiturilor excepționale de 60%.

Exxon, care este unul dintre cei mai mari furnizori de petrol pentru Europa, a înregistrat numai în trimestrul III din 2022 un profit record de 20 de miliarde de dolari, la nivel global. În contestația depusă la Curtea Europeană de Justiție, compania americană arată că “taxa excepțională nu va remedia criza de aprovizionare cu produse energetice și, prin urmare, Comisia Europeană și Consiliul UE au greșit utilizând puterile excepționale (de urgență) pentru a impune taxarea suplimentară în toate statele UE cu un vot majoritar, când o astfel de decizie ar fi trebuit luată cu un vot unanim”.

Taxarea decisă de UE în septembrie a fost urmată în noiembrie de o majorare a impozitului pe profit și în Regatul Unit, de la 25% la 35%. Taxele excepționale au fost contestate și în Italia și în Spania.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.