Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUA

Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUA

A Goldman Sachs sign is seen on at the company’s post on the floor of the New York Stock Exchange, January 18, 2012. REUTERS/Brendan McDermid

După ce în prima parte a anului trecut au avut creșteri explozive la declanșarea conflictului din Ucraina, acțiunile marilor corporații din industria de armament a SUA s-au înscris pe o traiectorie agresiv descendentă, chiar și într-o etapă de evoluție pozitivă a bursei de la New York.

Cea mai mare bancă de investiții americană taie masiv țintele de preț, chiar dacă aceasta nu înseamnă neapărat că vine pacea. Capitalizările record de la finalul anului trecut ale companiilor din sectorul american de apărare reflectă lupta geopolitică între marile puteri, dar nu iau în calcul posibilitatea concentrării Congresului SUA asupra problemei datoriei publice și a deficitului bugetar, cu efecte constrângătoare asupra cheltuielilor de înarmare, atrage atenția o analiză a băncii de investiții Goldman Sachs.

Aceasta a retrogradat, în consecință, marile nume ale industriei. Raytheon Technologies (RTX), producătorul celebrelor sisteme Patriot, este singura companie față de care instituția de credit menține o poziție neutră, dar pentru alți 2 competitori tăierile sunt masive.

Încă înainte de nota negativă a Goldman Sachs, acțiunile companiilor din domeniu s-au înscris pe o traiectorie puternic descendentă. Aceasta chiar s-a accelerat de la începutul anului, paradoxal, chiar și într-o perioadă în care indicele S&P500 s-a aflat pe un impuls pozitiv. Un grafic comparativ care contrapune indicele extins de la New York Stock Exchange marilor nume din sectorul de apărare evidențiază această realitate.

Graficul atașat al acțiunilor Lockheed Martin (LMT), producătorul celebrelor avioane de luptă F-35, arată o explozie de 40% a cotației la declanșarea conflictului de la Est, când atmosfera generală la nivelul claselor politice ale statelor vestice a devenit mai favorabile majorării cheltuielilor de înarmare.

Nu numai că anul 2022 a adus un record al cheltuielilor de apărare ale SUA, dar bugetul pentru anul în curs adoptat de formula veche a Congresului le-a majorat cu 10%, peste ce a cerut președintele Joe Biden. Este o realitate pe care impasul la alegerea lui McCarthy o arată ca fiind schimbată, acesta urmând să aibă presiuni foarte mari pentru tăierea cheltuielilor discreționare la nivel federal, ceea ce ar aduce în atenție și costurile înarmării.

Scenariul de bază de la Goldman Sachs nu este neapărat că vor fi ajustări ale bugetelor deja aprobate, dar dezbaterile pe lângă subiect nu vor mai lăsa condițiile politice care în ultimii 8 ani au adus majorări continue ale cheltuielilor în domeniu.

„Nu semnalăm că SUA va tăia cheltuielile de apărare; spunem că actualii indicatori de evaluare – și după ce avem de la investitorii din piață – includ în prețuri că bugetul de înarmare va crește constant cu 5-6% pentru următorii 5-6 ani”, a declarat pentru CNBC, Noah Poponak, analistul de la Goldman Sachs care este autorul raportului.

Recomandarea băncii de investiții este de „vânzare” atât pentru Lockheed Martin, unde este indicat un preț-țintă de 332 de dolari/acțiune, față de 388 dolari/acțiune la notificarea anterioară, cât și pentru Northrop Grumman (NOC), unde prețul indicat este de 375 dolari/acțiune, cu 31% sub maximul de la sfârșitul anului trecut. Titlurile acestei companii au și cel mai abrupt declin, după ce au crescut în 4 secvențe clare în cursul anului 2022, așa cum se vede pe graficul atașat.

Scăderea acțiunilor societăților din sector reprezintă o ajustare la nivelul multiplilor și nu neapărat o indicație pentru o atenuare a tensiunilor geopolitice. „Nu cred că este probabil ca războiul să se încheie în Ucraina”, a afirmat Alex Karp, CEO al furnizorului de soluții tehnologice pentru industria de apărare Palantir (PLTR), prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos. Totuși, vocile din Congresul SUA critice la adresa finanțării Ucrainei s-au înmulțit după alegerile parlamentare intermediare din toamnă. Congresmanul de Georgia Marjorie Taylor Greene a obținut aprobarea pentru auditarea sumelor acordate în 2022 Guvernului de la Kiev, iar republicanii care l-au ținut în șah pe McCarthy, Matt Gaetz din statul Florida și Lauren Boebert din Colorado, au fost singurii parlamentari care au stat ostentativ jos și nu l-au aplaudat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, atunci când acesta acesta a susținut un discurs în fața Congresului american.

Impasul la nivelul industriei de apărare nu este numai pentru numele mari, ci și pentru companiilor cu capitalizare mică. Spre exemplu, pentru acțiunile L3Harris Technologies (LHX), declinul este chiar foarte abrupt, iar acestea s-au întors sub nivelurile de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, așa cum se vede pe graficul atașat.

Pentru Poponak de la Goldman Sachs, problema acțiunilor giganților din industria de armament este aceea că erau la multiplii record în condițiile unor maxime ale bugetului de apărare al SUA. „Este realmente greu să generezi câștiguri suplimentare, privind lucrurile strict matematic, având acest puncte de plecare”, a conchis analistul care a realizat retrogradările. Chiar și după deprecierile masive de la cumpăna dintre ani, companiile de profil au multiplii de evaluare destul de ridicați și acțiunile conferă randamente ale dividendelor sub cele ale titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA.

Sursa: Goldman Sachs, Profit.ro

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.