Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Hidroelectrica (H2O) intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi

Hidroelectrica (H2O) intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi

  • Hidroelectrica intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi.
  • Aripi a luat expunere mai mare de 5% din activ pe Hidroelectrica.
  • Producătorul de energie electrică are o capitalizare bursieră de 50,6 mld. lei.

H2O (SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA S.A.) intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi, administrat de Generali, drept cea mai mare investiţie individuală, peste chiar şi o tranşă de titluri de stat: 537 mil. lei, adică 5,18% din activul fondului.

Cea mai mare investiţie din portofoliul fondului de pensii private Aripi, administrat de Generali şi in care 860.000 de salariaţi români contribuie cu o parte din salariu pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, era la 31 iulie 2023 la Hidroelectrica (H2O). Cel mai probabil Aripi a fost unul dintre cei trei investitori ancoră ai IPO-ului Hidroelectrica, scrie Ziarul Financiar.

Investiția Aripi la Hidroelectrica

Astfel, la finele lunii trecute investiţia Aripi la Hidroelectrica era de 537,5 mil. lei, adică 5,18% din activul fondului. Investiţia este mai mare chiar şi decât o tranşă în titluri de stat şi peste Banca Transilvania (381 mil. lei adică 3,68% din activ), şi OMV Petrom (391 mil. lei, adică 3,77% din activ).

Aripi a luat expunere mai mare de 5% din activ pe Hidroelectrica în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat unele aspecte în cazul companiilor la care statul are mai mult de 50% din deţinere astfel încât fondurile de pensii să poată investi până la 10% din activ.

Pe măsură ce vor intra noi contribuţii în activul fondului Aripi (din partea salariaţilor români), pondere din activ a investiţiei la Hidroelectrica va scădea. Asta dacă administratorul nu suplimentează cu acţiuni. Fondul avea 4,79 milioane de acţiuni H2O la iulie 2023, adică o deţinere de 1,06% din companie.

Este important de menţionat că investiţia la Hidroelectrica include subscrierea în timpul ofertei şi, dacă a fost cazul, eventualele achiziţii ulterioare de pe Bursa de Valori.

Producătorul de energie electrică are o capitalizare bursieră de 50,6 mld. lei, acţiunile fiind tranzacţionate la 112,5 lei. În ultima săptămână, acţiunile H2O au urcat cu 0,7% pe tranzacţii de 50,9 mil. lei.

În această săptămână, toate fondurile de pensii îşi vor publica deţinerea la Hidroelectrica, având în vedere că este final de lună. Într-o opinie recent publicată în ZF, Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, spunea că fondurile de pensii Pilon II şi III au aproximativ 10% din Hidroelectrica.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.