Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Hidroelectrica vine la Bursă. Fondul Proprietatea va lista „cel puțin 15%, cât mai curând posibil” / Ministrul Energiei: „Vom vota pentru!”

Hidroelectrica vine la Bursă. Fondul Proprietatea va lista „cel puțin 15%, cât mai curând posibil” / Ministrul Energiei: „Vom vota pentru!”

Fondul Proprietatea va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca guvernul să se alăture, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu, într-un interviu pentru Reuters, spunând că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni la firmele de stat, argumentând că este împotriva interesului național, deoarece pandemia ar putea scădea prețurile acțiunilor.

„Interdicția parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea întregii participații a Fondului sau a unei părți a acesteia, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru Reuters . „Vom vota pentru!”, a menționat el.

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica.

„Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer.

El a spus că valoarea participației listate va fi determinată de interesul și condițiile pieței.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale.

Fondul, care este condus de managerul de investiții Franklin Templeton, a fost înființat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului și deține participații minoritare într-o serie de firme de stat.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Meyer a spus că statul a lăsat la latitudinea acționarilor minoritari să înainteze cu listarea, din cauză că Guvernul nu a reușit să schimbe în Parlament legea care îi interzice înstrăinarea participațiilor statului.

El a spus că Fondul a obținut deja aprobarea de principiu pentru a-și lista participația la producătorul de sare Salrom.

„Putem folosi o abordare similară cu alte companii din portofoliul nostru”, a spus el pentru Reuters.

Cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, bursa de la București este printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est și are mare nevoie de lichiditate.

Meyer a spus că moratoriul a fost, din păcate, restrictiv.

„Au trecut doi ani în care s-ar fi putut face multe progrese în atragerea de noi investiții la Bursa de Valori București”, a spus el.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.