Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie

Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată cu cele mai mici costuri de producție, având cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației de pe piață și care și-a lansat în ianuarie, nu fără probleme, mult-așteptata platformă online de contractare pentru clienții casnici, vrea să preia nu doar un furnizor de electrică, ci până la 3 companii ce activează pe această piață. Astfel, producătorul hidro controlat de statul român prin Ministerul Energiei a cerut aprobarea acționarilor pentru a lansa o procedură publică de achiziție de servicii de consultanță juridică de tip due-dilligence pentru fuziuni și achiziții.

Argumentul este că, dat fiind evoluțiile recente din piața de energie, Hidroelectrica a constatat apariția unor potențiale oportunități de preluare a unor companii, în special în domeniul furnizării de energie electrică. “Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare portofoliul de furnizare, pe de o parte în contextual diversificării surselor de vânzare a energiei produse, care în prezent este supusă volatilității pieței de energie, permițând în acest mod o creștere de predictibilitate a veniturilor societății.

Pe de altă parte, extinderea portofoliului de furnizare reprezintă, în cadrul strategiei companiei noastre, modul cel mai eficient de monetizare a certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din surse regenerabile pe care Hidroelectrica îl deține și care a fost recent completat prin achiziția centralei eoliene de la Crucea, cu o capacitate instalată de 108 MW.

În acest context, ne propunem să explorăm posibilitatea creșterii portofoliului de furnizare prin analiza detaliată a maximum 3 societăți care activează în acest domeniu, în vederea unor eventuale preluări. Obiectul general al achiziției este acela de a furniza Hidroelectrica SA servicii de consultanță și asistență () necesare în realizarea de activități de fuziuni/achiziții a maximum 3 societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice”, se arată într-un document al Hidroelectrica.

Voci din industrie susțin că printre companiile potențial vizate pentru achiziție de către Hidroelectrica se numără Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, parte a grupului listat la Bursă Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din capital. Precum toți furnizorii, Electrica Furnizare a resimțit din plin efectele scumpirilor galopante de pe piața angro de energie, precum și ale termenelor lungi de rambursare de către Guvern a costurilor plafonării prețurilor și compensării facturilor, după cum Profit.ro a relatat aici sau aici. În schimb, Hidroelectrica se numără printre câștigătorii actualei crize energetice.

Potrivit datelor preliminare ale acționarului minoritar Fondul Proprietatea, Hidroelectrica a obținut anul trecut, la nivel neconsolidat, un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 miliarde lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, la o cifră de afaceri de 6,33 miliarde lei, în creștere cu 64,8% față de anul anterior, pe fondul scumpirii masive a energiei pe piețele angro, dar și al majorării producției.

Sursa: Profit.ro

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.