Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Investește la bursă: Cum îți deschizi cont și care sunt actele de care ai nevoie

Investește la bursă: Cum îți deschizi cont și care sunt actele de care ai nevoie

Să poți cumpăra și vinde acțiuni pe Bursa de Valori București a devenit un lucru mult mai ușor de făcut în ultimii ani, crearea unui cont de tranzacționare la o firmă de brokeraj ajungând astăzi să dureze mai puțin decât o ieșire la film.

Citiți în continuare care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a putea începe să cumpărați acțiunile unor companii precum OMV Petrom, Banca Transilvania sau Sphera Group, proprietarul francizelor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România.

Tranzacționare pe bursă: cum îti faci cont online

Pentru a evita brokerii ilegali, vă recomandăm alegerea unei case de brokeraj autorizată. O listă completă a companiilor de brokeraj din Romania poate fi accesată la acest LINK.

Casele de brokeraj autorizate să intermedieze tranzacții pe Bursa de Valori București oferă în prezent două opțiuni pentru deschiderea conturilor.

Prima opțiune este deschiderea unui cont de tranzacționare online, făra a mai fi nevoie să vă deplasați fizic la sediul firmei de brokeraj. Una dintre firmele care oferă acest serviciu este Tradeville.

”Luăm în considerare și lansarea deschiderii conturilor online, însă momentan noii clienți trebuie să se prezinte o singură dată la sediul nostru. Teoretic, acest întreg proces birocratic durează doar jumătate de oră, dacă clientul este experimentat și știe deja ce are de făcut. În practică, totul durează probabil puțin mai mult de o oră”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Acte necesare pentru deschiderea contului în cazul persoanelor fizice:

  • Actul de identitate;
  • Un extras de cont bancar în care să se distingă un cont IBAN asociat numelui.

”Noul client se prezintă cu actele la sediu, completează formularele cu date de bază, completează un chestionar care stabilește profilul de risc și un test de oportunitate vis-à-vis de așa zise ‘produse complexe’. Acest ultim formular este folosit pentru a stabili dacă îi putem oferi posibilitatea de a tranzacționa instrumente financiare derivate, adică alte instrumente în afară de acțiuni sau obligațiuni”, menționează Alin Brendea.

Și brokerii de la Prime Transaction cer completarea formularului cerut de ASF, care stabilește profilul de risc al clientului. Rezultatele sunt folosite și pentru stabilirea strategiei în cazul in care clientul alege un cont discreționar (brokerul ia deciziile de cumpărare și vânzare acțiuni, în functie de specificațiile stabilite anterior de client).

Acte necesare pentru deschiderea contului:

  • Un act de identitate (carte de identitate, pașaport, etc.);
  • Extras de cont bancar;
  • (Dacă în extrasul de cont nu figurează adresa clientului) O factură de utilități sau alt document justificativ în care apare domiciliul clientului;
  • O fotografie de tip selfie în care să apară clar clientul și actul de identitate.

“Persoanele care vor să își deschidă un cont nou vor completa online un formular cu date de bază (nume, adresă, data nașterii, etc.) și vor încărca în platforma Tradeville imagini sau copii scan a actelor menționate anterior. Întregul proces nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute”, explică reprezentanții Tradeville.

Dupa completarea formularelor, sistemul generează și trimite pe email o declarație care, odată primită, trebuie printată, semnată, fotografiată și apoi retrimisă către casa de brokeraj.

”Dacă toate actele sunt în regulă, contul poate fi deschis în aceeași zi”, concluzionează reprezentanții Tradeville.

De menționat că toate firmele de brokeraj autorizate sunt obligate să ceară noilor clienți și completarea unui formular cu întrebări pe baza cărora va fi stabilit un profil de risc al investitorului. Acesta este cerut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Tranzacționare pe bursă: versiunea tradițională a deschiderii contului

Majoritatea brokerilor de pe bursă oferă însă doar opțiunea tradițională de deschidere a contului de tranzacționare. Ce presupune acest lucru? Un drum până la sediul principal al casei de brokeraj sau la una dintre sucursalele acesteia.

Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre ele!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.