Investitorii individuali și-au redus investițiile pentru a acoperi facturile gospodăriei, dar sentimentul este mai optimist pentru T4
12 octombrie 2022 2022-10-12 22:08Investitorii individuali și-au redus investițiile pentru a acoperi facturile gospodăriei, dar sentimentul este mai optimist pentru T4
Investitorii individuali și-au redus investițiile pentru a acoperi facturile gospodăriei, dar sentimentul este mai optimist pentru T4
- Încrederea investitorilor individuali la nivel global a scăzut, dar 64% dintre aceștia sunt încă încrezători în portofoliile lor
- Investitorii sunt mai defensivi, deținând numerar și acțiuni din sectorul energetic
- Investitorii de retail sunt pregătiți să treacă peste furtună, 63% dintre respondenții la nivel global dețin investiții pe termen lung
12 octombrie 2022: Unul din cinci (18%) dintre investitorii individuali reduce suma pe care o investește pentru a acoperi costul facturilor în creștere ale gospodăriei, dar sentimentul pentru trimestrul al patrulea pare mai optimist, potrivit celui mai recent studiu Retail Investor Beat al rețelei sociale de investiții eToro.
Studiul, un sondaj trimestrial realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 țări de pe trei continente, a arătat că doi din cinci (41%) investitori și-au redus suma de bani destinată investițiilor în ultimele trei luni. Acest lucru este reflectat de o scădere a încrederii investitorilor individuali, care s-a redus cu 17 puncte în ultimele 12 luni, de la 81% în T3 al anului trecut la 64% în T3 al acestui an.
În timp ce unul din cinci (18%) dintre toți investitorii individuali la nivel global își reduc investițiile pentru a plăti facturile crescânde ale gospodăriei, 16% fac acest lucru pentru a-și construi un fond de economii de urgență, iar 12% păstrează numerar, fiind gata să investească atunci când piețele vor începe să își revină.
Referitor la respondenții din România, numărul investitorilor care și-au redus suma de bani pe care au investit-o în ultimele trei luni a fost cu 11% mai mare (52%) decât media globală (41%). Cu toate acestea, încrederea investitorilor de retail din România rămâne la un nivel ridicat, de 84% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, în creștere cu 1% în ultimele 12 luni.
În rândul investitorilor români, 30% dintre aceștia atribuie decizia de a reduce investițiile faptului că doresc să aibă un fond de economii pentru urgențe, 23% fac acest lucru pentru a acoperi costul facturilor gospodăriei, mai mari decât de obicei, în timp ce 21% păstrează numerar în rezervă pentru momentul în care piețele vor începe să-și revină.
În ciuda faptului că înrăutățirea condițiilor de piață afectează încrederea, numărul celor care doresc să reducă suma pe care o investesc în trimestrul al patrulea este așteptat să se reducă la 31%, iar 69% dintre aceștia intenționează să investească aceeași sumă de bani sau o sumă mai mare în următoarele trei luni – ceea ce sugerează că investitorii individuali sunt mai puțin pesimiști în ceea ce privește T4. Investitorii români sunt puțin mai prudenți decât media globală, întrucât 51% dintre ei se așteaptă în continuare să reducă suma de bani pe care o vor investi în T4.
“Investitorii individuali se confruntă cu un cocktail de condiții de piață dure, facturi în creștere și rate ipotecare mai mari, așa că nu este de mirare că mulți și-au schimbat prioritățile”, comentează Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.
“Nu e nicio surpriză că încrederea le-a fost afectată în ultimul an, dar este admirabil faptul că majoritatea rămân pozitivi, ceea ce arată reziliența acestora. De asemenea, scăderea încrederii investitorilor poate avea și un aspect pozitiv, deoarece poate fi un indicator important care semnalează adesea că ne aflăm aproape de un minim al pieței. Dacă nivelurile de încredere sunt deja foarte scăzute, atunci este mai puțin probabil ca investitorii să fie surprinși de alte vești proaste, și atunci chiar și o mică veste bună poate contribui foarte mult la stimularea interesului pentru piață.”
Pentru al doilea trimestru consecutiv, inflația rămâne cea mai mare preocupare pentru investitorii individuali, 24% dintre aceștia menționând-o ca fiind principalul risc pentru portofoliile lor, urmată de starea economiei mondiale (22%). Pentru investitorii individuali din România, starea economiei globale este principala preocupare (26%), urmată de creșterea inflației (24%) și de conflictele internaționale (17%).
Având în vedere aceste riscuri, mulți se orientează către o poziție mai defensivă, proporția celor care dețin lichidități crescând de la 26% la 46% într-un an, în timp ce numărul investitorilor care dețin acțiuni din sectorul energetic, în mod tradițional o protecție împotriva inflației, va crește cu 4% în următoarele trei luni (până la 51%). Proporția investitorilor români care dețin numerar a crescut de asemenea, de la 40% la 61% în ultimele 12 luni, iar numărul celor care dețin acțiuni în domeniul energiei ar trebui să crească cu 13% în T4. Între timp, proporția investitorilor individuali cu bani alocați sectoarelor serviciilor financiare și industriale (ambele de obicei ciclice și nedefensive) va scădea de la 65% la 57%, respectiv de la 45% la 41%. Investitorii români cu bani alocați serviciilor financiare și bunurilor de consum discreționar (de asemenea, ambele tipic ciclice și nedefensive) vor scădea ca proporție de la 82% la 79%, respectiv de la 31% la 26%.
Datele arată, de asemenea, că majoritatea investitorilor individuali la nivel global gândesc pe termen lung, două treimi (63%) dorind să păstreze o investiție pentru mai mulți ani sau decenii, în timp ce doar 3% se identifică drept investitori pe termen scurt. În sprijinul acestei afirmații, o treime dintre respondenții la nivel mondial subliniază că asigurarea securității financiare pe termen lung este principalul lor obiectiv în materie de investiții.
Acest lucru se regăsește și în rândul investitorilor români, 60% dintre aceștia preconizând că își vor păstra investițiile mai mulți ani sau zeci de ani și doar 3% se identifică ca fiind investitori pe termen scurt. Obiectivul numărul unu în materie de investiții în rândul respondenților din România a fost pensionarea anticipată (44%), urmat de depășirea performanțelor conturilor de economii (40%) și economisire pentru pensie (39%).
“Menținerea unei perspective pe termen lung îți oferă un avantaj uriaș pe piețele volatile și ar putea oferi investitorilor individuali un avantaj față de investitorii instituționali. Este, de asemenea, o imagine foarte diferită de cea prezentată deseori despre investitorii individuali, descriși ca speculatori motivați de FOMO, sau investitori cu bani care cumpără mult și vând puțin.
Explozia investitorilor individuali din 2021 a transformat statutul acestei categorii în continuă creștere a pieței. Cu toate acestea, persistă percepția eronată că investitorii individuali sunt investitori pe termen scurt (day traders), care nu înțeleg piețele. În mod clar nu este așa, majoritatea dintre ei păstrând activele timp de ani de zile, răspunzând în același timp la condițiile de piață atunci când este necesar prin ajustarea portofoliilor lor”, adaugă Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România.
Notă pentru editori
Retail Investor Beat T3 2022 s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 țări și 3 continente. Următoarele țări au avut câte 1.000 de respondenți: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia, Italia și Spania. Următoarele țări au avut câte 500 de respondenți: Țările de Jos, Danemarca, Norvegia, Polonia, România și Republica Cehă.
Sondajul s-a desfășurat în perioada 16-28 septembrie 2022 și a fost realizat de compania de cercetare Appinio. Înainte de al doilea trimestru al anului 2022, valurile anterioare ale sondajului au fost realizate trimestrial, împreună cu Opinium.
Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro.
DISCLAIMER
eToro este o companie de servicii financiare autorizată și reglementată în Europa de Comisia Valorilor Mobiliare și Bursiere din Cipru, în Marea Britanie de către Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) și de către Comisia Australiană pentru Valori Mobiliare și Investiții (ASIC) în Australia.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.
Puteti investi la bursa prin platformele:
- eToro – https://bit.ly/2TKvVa0 (Your capital is at risk.)
- Trading212 – https://bit.ly/invite-trading212 (Your capital is at risk.)
- XM – https://bit.ly/cont-xm (Your capital is at risk.)
- XTB – https://bit.ly/inregistrare-xtb (Your capital is at risk.)
Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!
Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.
- Carti de investiții la bursă: https://bit.ly/carti-investitii-emag
- Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
- Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
- Inscrie-te in MAIOR ARMY – Prima Armata de Investitori din Romania.
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.