Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Micron Technology a raportat venituri sub asteptarile analistilor si in scadere fata de anul anterior, semnaland o contractie a pietei de semiconductoare cauzata de diminuarea cererii pentru PC-uri, tablete si telefoane mobile

Micron Technology a raportat venituri sub asteptarile analistilor si in scadere fata de anul anterior, semnaland o contractie a pietei de semiconductoare cauzata de diminuarea cererii pentru PC-uri, tablete si telefoane mobile

Micron Technology activeaza in industria de hardware, fiind un lider global in furnizarea de solutii de memorie si stocare de date. Compania americana are aproape 44 de ani de activitate, fiind prezenta in 17 tari. Compania opereaza facilitati de productie in America si in Asia, inclusiv in Taiwan si in China. Principalele venituri ale companiei provin din vanzarea produselor DRAM (memorie de date) si NAND (stocare de date). In ultimul an fiscal incheiat (2021), ponderea vanzarile acestor doua produse au reprezentat 72% (DRAM), respectiv 25% (NAND) din veniturile totale ale companiei.

SECTOR

Semiconductorii sunt creierul electronicii moderne, permitand progrese in dispozitivele medicale si ingrijirea sanatatii, telecomunicatii, transport, aparare, energie si tehnologii inovatoare, cum ar fi inteligenta artificiala, calculul cuantic si retelele wireless avansate.

In sectorul semiconductorilor, SUA este lider mondial, cu o cota de aproape jumatate din piata si vanzari de 258 mld. USD in anul 2021 si un numar de peste un sfert de milion de angajati in SUA.

Aproape jumatate din productia companiilor americane din sector se realizeaza in tara, iar peste 80% din vanzari lor sunt catre clienti din strainatate. In 2021, Statele Unite au exportat semiconductori in valoare de 60 mld. USD, mentinand un excedent comercial constant in ceea ce priveste semiconductorii, inclusiv cu parteneri comerciali importanti, cum ar fi China. Pe de alta parte, industria semiconductorilor din SUA investeste anual o cincime din venituri in R&D (Cercetare & Dezvoltare), respectiv 50 mld. USD, a doua cea mai mare pondere a oricarei industrii din SUA, dupa cea farmaceutica.

In al doilea trimestru al anului 2022, vanzarile mondiale de semiconductori au totalizat 152 mld. USD, o crestere anuala de 13% si cu 0.5% mai putin decat primul trimestru din 2022. Pentru luna iunie 2022, vanzarile globale au fost de 50 mld. USD, o scadere de 2% fata de luna mai. Scaderea a continuat in luna iulie 2022, cand vanzarile globale au fost de 49 mld. USD, o crestere anuala de doar 7.3%, si o scadere fata de luna iunie cu 2.3%.

Piata globala a semiconductorilor este estimata sa creasca cu 14% in 2022, pana la 633 mld. USD, dupa o crestere spectaculoasa de 26% in anul 2021, continuand sa creasca cu 4.6% in 2023, conform World Semiconductor Trade Statistics. Din punct de vedere regional, cea mai puternica evolutie se asteapta in emisfera vestica, cu o rata de crestere anticipata de 23.5% pentru 2022. Pe termen lung, o rata agregata anuala de crestere a sectorului de 6-8% l-ar putea duce la 1 trilion USD in 2030.

Aproximativ 70% din aceasta crestere ar putea fi generata de 3 industrii:

  • auto, datorita dezvoltarii tehnologiilor de self-driving si de mobilitate electrica;
  • stocarea de date, datorita cererii crescande de servere pentru sustinerea inteligentei artificiale si calculului in cloud;
  • produse wireless, urmare a dezvoltarii tehnologiei 5G si tranzitiei catre telefoane de top in pietele emergente.

Pe de alta parte, companiile producatoare de cipuri, printre care si Micron Technology, au avertizat recent ca scaderea rapida a cererii de computere si telefoane mobile ar reduce drastic vanzarile de cipuri de memorie. A urmat declaratia Apple care a redus estimarile pentru productia noilor sale telefoane iPhone, dupa ce cererea anticipata  pentru noul model iPhone 14 nu s-a materializat. Dupa aceste declaratii, indicele de referinta Philadelphia Stock Exchange Semiconductor a scazut cu 4.6%, iar de la inceputul anului s-a contractat cu 38%, in timp ce NASDAQ Composite a scazut cu 29% de la inceputul anului.

REZULTATE FINANCIARE 

Pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal, incheiat la 1 septembrie, Micron a inregistrat venituri de 6.64 mld. USD, sub estimarile analistilor cu aproximativ 150 mil. USD si cu 21% mai putin comparativ cu anul trecut. In august, compania a estimat ca veniturile din T4 ar putea fi intre sau sub intervalul de 6.8 mld. USD pana la 7.6 mld. USD.

Profitul non-GAAP a fost de 1.45 USD pe actiune, peste estimarile analistilor de 1.30 USD pe actiune, insa in scadere fata de 2.42 USD pe actiune cu un an inainte. Marja bruta non-GAAP a scazut la 40.3%, de la 47.3% in al treilea trimestru si 47.9% cu un an in urma. Conform principiilor contabile general acceptate (GAAP), compania a raportat un profit de 1.35 USD pe actiune, in scadere fata de 2.39 USD pe actiune din anul anterior.

Livrarile globale de calculatoare personale vor scadea cu aproximativ 13% in anul 2022, iar cele de tablete se vor restrange cu 6.8%. Firma preconizeaza ca piata combinata de PC si tablete se va contracta cu inca 2.6% in urmatorul an, inainte de a-si relua cresterea in 2024.

In ceea ce priveste urmatorul trimestru, Micron a declarat ca se asteapta ca veniturile sa fie cuprinse intre 4 mld. USD si 4.5 mld. USD, iar profitul net pe actiune sa se situeze  intre o pierdere de 6 centi si un castig de 14 centi. Analistii se asteptau ca Micron sa genereze venituri de 6.02 mld. USD si un profit pe actiune de 87 centi.

De asemenea, Micron a declarat ca va reduce cheltuielile pentru echipamente de fabricare a placutelor semiconductoare cu pana la 50% in 2023. Raspunsul companiei la mediul economic slab este de a reduce semnificativ investitiile in anul 2023, ceea ce va reduce cresterea capacitatii de productie cu aproximativ 8-9%.

PERSPECTIVE DE VIITOR

Micron Technology a anuntat pe 1 septembrie ca va investi 15 mld. USD in urmatorul deceniu intr-o noua unitate de productie de cipuri de memorie din Boise, Idaho, unde isi are sediul, iar directorul executiv a declarat pentru Reuters ca in curand va incepe constructia unei noi fabrici in SUA. Odata operationale, fabricile din SUA vor reprezenta 40% din productia de DRAM (Dynamic Random Access Memory), in crestere cu 10% fata de productia actuala. Fabrica din Boise se estimeaza ca va fi operationala in 2025.

Anul trecut, Micron Technology a anuntat ca va investi 150 mld. USD in urmatorii zece ani in construirea fabricilor pentru cipurile de memorie si doreste ajutor guvernamental pentru ca investitia este facuta in SUA. De cand presedintele american Joe Biden a semnat actul “Chips and Science”, care ofera 52 mld. USD pentru a sprijini productia de semiconductori in SUA o multime de companii au anuntat planuri de a construi unitati de productie pentru cipuri in tara.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.