Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

OMV Petrom propune distribuirea unui dividend special cu randament de 4%; valoarea totală a dividendelor speciale este de 1.869 milioane lei

OMV Petrom propune distribuirea unui dividend special cu randament de 4%; valoarea totală a dividendelor speciale este de 1.869 milioane lei

SNP (OMV PETROM S.A.) oferă o nouă îndrumare de a distribui dividende totale între 40-70% din fluxurile de trezorerie din activitățile de exploatare în fiecare an până în 2030, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

OMV Petrom (simbol bursier SNP) convoacă acţionarii pe 25 iulie pentru a aprobra printre altele distribuirea unui dividend special de 0,03 lei brut, adică circa 1,9 mld. lei, se arată într-un raport publicat marţi seară la Bursa de Valori Bucureşti.

La preţurile curente de tranzacţionare de 0,75 lei pe acţiune randamentul este de 4%, arată calculele ZF. Acesta este un dividend special, diferit de cel deja plătit din profitul pe 2023. Data plăţii propusă este 3 septembrie, iar data ex-date, 9 august 2024.

“Se preconizează că Strategia noastră 2030 va genera un flux de trezorerie extins semnificativ care va susţine planurile noastre de investiţii şi un dividend extrem de competitiv. În acest context, ne actualizăm politica de dividende şi oferim o nouă îndrumare privind distribuirea dividendelor”.

Politica de dividende este după cum urmează: OMV Petrom Sse angajează să asigure acţionarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv plata unui dividend crescător, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a Companiei. Într-un mediu de piaţă favorabil şi la discreţia conducerii, ar putea fi distribuite şi dividende speciale, cu condiţia ca planurile de investiţii ale Companiei să fie finanţate.

“Compania îşi menţine obiectivul de a-şi creşte dividendul de bază pe acţiune cu 5% – 10% pe an până în 2030. În plus, Compania oferă o nouă îndrumare de a distribui dividende totale (de bază şi speciale) între 40-70% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030. Dividendele totale se estimează că vor reprezenta aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare, în medie, pentru perioada 2022-2030 (40% înainte), în scenariul de bază privind preţurile”.

Având în vedere puterea financiară a companiei în ceea ce priveşte poziţia netă de numerar şi profitabilitatea preconizată, directoratul propune distribuirea unui dividend special în valoare brută de 0,030 lei pe acţiune, care conduce la o valoare totală a dividendelor speciale de 1.869 milioane lei.

“Acesta ar fi al treilea dividend special consecutiv distribuit de OMV Petrom. Propunerea de dividend special menţionată mai sus va conduce la un dividend/acţiune total distribuit în acest an de 0,0713 lei (inclusiv dividendul de bază de 0,0413 lei aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 24 aprilie 2024) şi se traduce într-un randament total al dividendului de 12,4%. Această propunere de dividend special a Directoratului a fost aprobată şi de către Consiliul de Supraveghere în data de 18 iunie 2024 şi va fi supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor”.

Compania este în grafic cu rezultatele financiare bugetate pentru 2024 în contextul în care în primele trei luni ale anului a realizat un sfert din cât şi-a propus pentru acest an.

Spre comparaţie în T1/2023 profitul net a fost de 38% din cât a bugetat pentru acel an iar vânzările de 23%. Compania şi-a bugetat pentru 2023 un profit net de 3,9 mld. lei, cel realizat pe parcursul anului fiind de 4 mld. lei, la vânzări de 40 mld. lei, într-un final fiind 39 mld. lei.

Pentru anul 2024 compania are în buget un profit net de 5,2 mld. lei la vânzări de 33,3 mld. lei. În T1 rezultatul net a fost de 1,4 mld. lei la vânzări de 8,5 mld. lei, rezultatele fiind în linie cu aşteptările investitorilor ceea ce a antrenat un maxim istoric pentru preţul acţiunilor.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.