Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Proiectul legislativ de reducere a impozitului pentru investitorii de pe piata de capital a trecut de Senat. Românii vor putea investi mai simplu și mai rentabil la bursă, fără birocrație

Proiectul legislativ de reducere a impozitului pentru investitorii de pe piata de capital a trecut de Senat. Românii vor putea investi mai simplu și mai rentabil la bursă, fără birocrație

Proiectul legislativ de reducere a impozitului pentru investitorii de pe piața de capital a trecut de Senat, cu 118 voturi pentru, 1 împotrivă și 1 abținere. Camera Deputaților este forul decizional. Inițiatorii proiectului sunt deputatii PNL Sebastian Burduja, George Tuţă, Gabriela Horga şi Claudiu Mureşan -senator USR. Semnatari sunt 50 de parlamentari PNL, USR, UDMR, PSD.

Proiectul de lege propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de 1 an și 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate. Se încurajează astfel deținerile pe termen mediu și lung, ceea ce asigură companiilor listate investiții mai predictibile și mai durabile. Suplimentar, implementarea acestui sistem de impozitare implică și anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor înregistrate în anii precedenți.

Sebastian Burduja ne-a declarat: “Votul de astăzi din Senat are o valoare simbolică: ne arată că este posibil un parteneriat politic între oameni care cred în aceeași idee, deși reprezintă partide diferite. Și, chiar mai important, clasa politică poate fi parteneră cu piața. Așa ar trebui să se întâmple în toate domeniile. Legea este a pieței de capital, reprezentată de instituțiile și asociațiile de profil (BVB, AAF, ASF, Asociația Brokerilor, ARB), noi suntem cei care au transpus o nevoie reală, cu rezultate viitoare demonstrate cu cifre și date, într-o lege care a depășit granițele partinice. Este un semnal important că România construiește.

Ce va schimba această lege? Românii vor putea investi mai simplu și mai rentabil la bursă, fără birocrație. Companiile listate vor avea acces la o bază mai mare de investitori. Bugetul de stat va câștiga din creșterea bazei de impozitare, prin reținerea la sursă pentru un număr mai mare de investitori. În completarea efervescenței de listări private de anul trecut de la BVB, piața de capital poate deveni o alternativă reală de plasare a banilor. Poate crește gradul de educație financiară a românilor și ne poate aduce mai aproape de un vis: acela ca și în România să se vorbească despre prețul acțiunilor la cafea cu prietenii sau la cina în familie, așa cum se întâmplă în țări precum SUA.”

„Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârșitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieței de capital și al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilității acestui demers și relevanței sale pentru toți jucătorii din piață. Credem cu tărie că prin adoptarea finală și aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuși să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor românești la finanțare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Așteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaților și susținem în continuare această propunere legislativă”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Impactul la bugetul de stat va fi pozitiv pe termen mediu si lung –  150 de milioane de euro anual, a spus, anul trecut, deputatul PNL. Vizăm, în primul rând, reţinerea la sursă a impozitului, pentru a nu mai pune investitorul pe drumuri la ANAF, pe de o parte, şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10 – 12.000 de investitori individuali şi cu 41 de societăţi de brokeraj şi administrare de fonduri, potrivit lui Sebastian Burduja.


Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.