Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Statul își reduce participația la OMV Petrom: Guvernul a aprobat vânzarea a 1% din capitalul social până la 31 decembrie 2023

Statul își reduce participația la OMV Petrom: Guvernul a aprobat vânzarea a 1% din capitalul social până la 31 decembrie 2023

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind vânzarea unui pachet de acțiuni din capitalul social al OMV Petrom, pentru a pune în aplicare o decizie emisă în data de 8 mai 2019 de Înalta Curte, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

  • „Acest act normativ era necesar pentru a reduce riscul rezultat din aceasta decizie concomitent cu analiza efectelor implicite și de impact care derivă din diminuarea cotei de participație a statului român la capitalul social al OMV Petrom. În acest sens, Ministerul Energiei va oferi toate detaliile tehnice.”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru.

Ulterior ședinței de la Palatul Victoria, oficialii guvernamentali au precizat că actul adoptat de Guvern prevede că Ministerul Energiei va vinde acțiuni reprezentând 1% din valoarea capitalului social al OMV Petrom înregistrat la data vânzării acțiunilor, până cel târziu la data de 31 decembrie 2023.

Vânzarea se va face către salariații Petrom la momentul privatizării în 2004 și la prețul achitat atunci de austriecii de la OMV, respectiv 0,2158 lei/acțiune, la mai puțin de jumătate din prețul de vânzare de azi de la BVB.

  • Cu alte cuvinte vânzarea a 1% din capitalul social la data vânzării acțiunilor va însemna mai mult decât vânzarea aceluiași procent din capitalul social de la data privatizării.

Guvernul este obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 8 mai 2019, potrivit căreia trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării.

Procesul a fost câștigat de salariații Petrom. Pentru fiecare zi de neaplicare a deciziei, statul român este sancționat cu 1.000 lei. Practic, 30 de zile costă 30.000 lei și tot așa.

Actul adoptat miercuri de Guvern este aproape similar cu ultima variantă a unui proiect de HG, publicat în data de 7 iunie în consultare publică, pe site-ul Ministerului Energiei, privind aprobarea cotei procentuale ce urmează a fi achiziționată de salariații societății ”OMV Petrom” București și momentul la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia.

Surse guvernamentale au precizat marți seara pentru HotNews.ro că acest al doilea proiect este o versiune refăcută a proiectului de HG lansat în consultare în data de 2 iunie, versiune care include observațiile primite și care are și aviz de la Ministerul de Justiție.

De altfel, în nota de fundamentare la acest proiect se spune că actul a fost lansat în consultare publică în data de 2 iunie.

Prevederile proiectului de HG publicat în consultare în data de 7 iunie sunt diferite în privința procentului de acțiuni vândut de stat comparativ cu proiectul lansat în consultare în data de 2 iunie.

Astfel, dacă în proiectul de HG din 2 iunie, se vorbea de vânzarea de acțiuni reprezentând 0,999% din valoarea capitalului social înregistrat la data semnării contractului de privatizare, în acest proiect de HG din 7 iunie se vorbește de 1% din valoarea capitalului social al societății înregistrat la data vânzării.

  • De ce vrea statul să vândă până cel târziu la 31 decembrie 2023?

Motivele sunt tot legale. Astfel, Guvernul amintește dispozițiile Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, ce au statuat interdicții referitoare la vânzarea participațiilor la operatorii economici la care statul deține calitatea de acționar, interdicții evidențiate în mod expres și în cuprinsul Deciziei nr. 589/2020 a Curții Constituționale.

Guvernul spune că prezentul act normativ va produce efecte după expirarea perioadei de interdicție prevăzută de acestă lege, respectiv în doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia.

Sursa: Pauzadestiri.ro

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.