Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Tendințe care vor continua în 2022 – telemunca, crypto și investitorii individuali

Tendințe care vor continua în 2022 – telemunca, crypto și investitorii individuali

Pandemia a accelerat disrupția tehnologică în 2021 și a creat tendințe care sunt gata să continue și anul viitor. Poate cea mai vizibilă dintre tendințe pe piețele financiare de la începutul pandemiei Covid-19 a fost interesul uriaș al investitorilor pentru tehnologie și criptoactive în acest an, interes care se va manifesta, cel mai probabil și în 2022.

O altă tendință care a fost accelerată de pandemie se referă la forța de muncă. Organizațiile au fost nevoite să reinventeze munca trecerea la telemuncă, care era incipientă înainte de pandemie, devenind dominantă, pe măsură ce întâlnirile prin zoom au înlocuit ședințele față în față. În timp ce munca de acasă a fost impusă cu forța multor companii în 2020, cu un preaviz de doar câteva săptămâni, anul acesta firmele au reușit să planifice mai bine și să își consolideze procesele de lucru la distanță. Am asistat la creșterea muncii hibride, parțial de acasă și parțial de la birou, multe companii efectuând redeschideri parțiale sau treptate.

Anul viitor, această reinventare continuă ar trebui să devină intenționată, mai ales că varianta Omicron face ca întoarcerea la birou să fie și mai problematică. Chiar și marile companii precum Google, care inițial au fost foarte ferme în a readuce angajații la birouri, au amânat de mai multe ori datele revenirii. Ultima dată comunicată de Google a fost 10.01.2022, dar recent, vicepreședintele pentru securitate al companiei, Chris Rackow, a trimis un e-mail personalului în care a precizat că Google nu va cere angajaților să se întoarcă la birou în ianuarie. În ciuda pericolelor pe care le aduce varianta Omicron, redeschiderea economiei globale va continua, deoarece companiile au demonstrat că sunt capabile să se adapteze, existând o perspectivă pozitivă pentru o creștere puternică a PIB-ului mondial pentru 2022.

O altă tendință care s-a dezvoltat în 2021 a fost ascensiunea investitorului individual, oamenii obișnuiți tranzacționând din confortul locuinței lor pe bursele mondiale folosind platforme online ușor accesibile. Acest trend aduce noi generații de investitori spre piețele financiare globale. Studiul eToro Retail Investor Beat, un sondaj care a chestionat 6.000 de investitori individuali din 12 țări, a arătat că România are cel mai mare număr de investitori tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, dintre toate țările analizate. Trendul micilor investitori a luat amploare și se va dezvolta în 2022 cu toată viteza. De asemenea, este clar că platformele online devin instrumentul preferat pentru a investi – gândul că oamenii s-ar mai duce la biroul fizic al unui broker pentru a-și deschide un cont pare acum de domeniul trecutului. Conform sondajului, investitorii români sunt printre cei mai atrași de criptoactive și tehnologie.

În ciuda corecțiilor recente de preturi, criptoactivele au avut un an foarte bun, Bitcoin fiind în creștere cu peste 70% anul acesta în dolari. În 2022 este posibil să asistăm la o adopție mai largă a criptoactivelor, deoarece aplicațiile financiare descentralizate “DeFi” – capătă maturitate și propun aplicații în lumea reală. Acest lucru va presa comunitățile din spatele monedelor de tip meme să treacă dincolo de natura speculativă a acestor monede pentru a construi noi infrastructuri și a inova dincolo de hype. Este posibil să vedem o accelerare a adoptării pieței cripto odată cu introducerea unor noi vehicule de investiții, dincolo de bitcoin, dar vom vedea și o reglementare mai puternică. Chiar și președintele Fed, Jerome Powell, a menționat săptămâna trecută necesitatea de a reglementa stablecoins (criptomonedele ancorate in mod fix de un activ, precum aurul sau dolarul american). De asemenea, va trebui să urmărim încercarea băncilor centrale de a crea și adopta monede digitale care au potențialul de a schimba peisajul cripto. În prezent, există mai multe proiecte pilot în curs de desfășurare care vor continua în 2022.

În timp ce piețele sunt foarte atente la așa-numitele “lebede negre”, evenimente majore imprevizibile – iar pandemia a adus mai multe începând cu 2020 – am putea vedea în 2022 “lebede mai albe”, respectiv o normalizare a situației. Creșterea PIB-ului, redeschiderea economiilor, ajustarea lanțurilor de aprovizionare și o posibilă relaxare a inflației ar putea aduce ingredientele pentru încă un an cu plusuri pentru investitori. Criptomonedele și materiile prime și-ar putea continua raliul împreună cu acțiunile, pe măsură ce mai mulți investitori intră pe piață. Dar există unele amenințări care sunt dificil de evaluat în acest moment. Tensiunile geopolitice din Europa și Asia, comportamentul virusului și răspunsurile guvernelor la acesta, ar putea influența piețele. Deși există o mulțime de elemente care indică un 2022 foarte bun, investitorii trebuie să-și diversifice portofoliile pentru a face față neprevăzutului.

_

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.