Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

TOP 10 cele mai profitabile 10 companii din România. Fondul Proprietatea trece de la pierderi în fruntea clasamentului

TOP 10 cele mai profitabile 10 companii din România. Fondul Proprietatea trece de la pierderi în fruntea clasamentului

Fondul Proprietatea este cea mai profitabilă companie din România, potrivit unui clasament realizat de ONRC după publicarea bilanțurilor aferente anului 2021. A luat locul holdingului creat de frații Pavăl, proprietarii lanțului de bricolaj Dedeman. Printre noii intrați se numără Oltchim și fostul Sidex Galați, în timp ce Kaufland, Lidl și BRD au ieșit din top 10.

Fondul Proprietatea SA, fondul de investitii alternative listat la Bursa de Valori Bucureşti și London Stock Exchange, la care statul, prin Ministerul Finanțelor, deține 5,7% din capital, a fost cea mai profitabilă entitate juridică a anului trecut, potrivit unui clasament realizat de ONRC la cerearea Economica.

Societatea, care are expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, a raportat un profit net de aproximativ 5 miliarde de lei la un rulaj net de 7,8 miliarde de lei, ceea ce i-a permis să devanseze vehiculul de investiții al fraților Pavăl, Pavăl Holding SRA, cea mai profitabilă companie a anului 2020. De altfel, în 2020, Fondul Proprietatea a avut pierderi nete de 102,9 milioane de lei și venituri totale de 7 miliarde de lei.

Următoarele trei poziții sunt ocupate de companii active pe piața energiei, a combustibililor și a gazelor, ceea ce scoate retailul din top trei companii profitabile. Potrivit datelor din 2021, a doua cea mai profitabilă companie este Hidroelectrica SA, cu un profit net de 3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de lei. Aceasta a luat locul retailerului de bricolaj Dedeman (1,4 miliarde de lei profit), care a ajuns pe poziția a șaptea, cu un profit net de 1,6 miliarde de lei la o cifră de afaceri de 10 miliarde de lei.

Urmează OMV Petrom, care a urcat o poziție față de anul anterior, cu un profit net de 2,6 miliarde de lei  vs 1,3 miliarde de lei în 2020 și Romgaz care a raportat un profit de 1,9 miliarde de lei la un rulaj net de 5,7 miliarde de lei.

Cine a intrat și cine a ieșit din clasamentul celor mai profitabile 10 companii din România

Via economica.net aflam ca clasamentul celor mai profitabile companii ne oferă și un indiciu asupra modului în care au evoluat companiile în funcție de domeniu de activitate. Anul acesta, spre exemplu, retailul alimentar a ieșit complet din top 10, în condițiile în care în 2020 sectorul a fost reprezentat atât de Kaufland (poziția a șaptea cu 970,3 milioane de lei) cât și de Lidl (poziția 10 cu 756,3 milioane de lei). De asemenea, sectorul bancar este reprezentat în topul din 2021 de două entități: Banca Transilvania (locul 5 cu un profit net de 1,7 miliarde de lei ) și BCR ( locul 8 cu un profit net de 1,3 miliarde de lei). Cu un an în urmă, în clasament se regăsea pe poziția a opta și BRD, cu un profit net de 951,5 milioane de lei.

BRD, Kaufland și Lidl au făcut astfel loc noilor intrați: Fondul Proprietatea, Oltchim SA și Liberty Galați SA.

Oltchim SA, unul dintre cei mai mari producători din industria chimică din Europa Centrală și de Est, a raportat anul trecut, potrivit ONRC, un profit net de 1,7 miliarde de lei la rulaje de numai 12,6 milioane de lei.

La rândul său, producătorul din industria metalelor feroase Liberty Galați ( fostul combinat Sidex), deținut de magnatului oţelului Sanjeev Gupta, a urcat direct pe pozișia a noua cu un profit net de 1,3 miliarde de lei.

Topul celor mai profitabile companii în 2021:

Topul celor mai profitabile companii 2020:

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.