Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Un nou record: Piaţa de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie

Un nou record: Piaţa de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie

  • Valoarea de tranzacţionare din primele 8 luni la BVB a depăşit recordul înregistrat în tot anul 2022.
  • Tranzacţiile totale au atins 24,5 miliarde lei.
  • Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, nivelul este cu 60% mai ridicat.

Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti a ajuns la un nou nivel record în perioada ianuarie-august 2023.

Tranzacţiile totale au atins 24,5 miliarde lei, echivalentul a cinci miliarde de euro în primele opt luni ale acestui an. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, nivelul este cu 60% mai ridicat, conform unui comunicat al BVB, citat de Ziarul Financiar.

Ce spun reprezentanții BVB

„Ceea ce este remarcabil la nivelul consemnat până acum în acest an este că doar de două ori până acum în istoria BVB valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a BVB a mai depăşit 20 miliarde lei. Astfel, un nivel peste acest prag a mai fost înregistrat la nivelul unui an întreg în 2021 (20 miliarde lei) şi în 2022 (23,2 miliarde lei)”, scriu reprezentanţii BVB.

Al doilea indicator de lichiditate, cel al valorii medii zilnice, a consemnat un avans procentual similar şi a ajuns la nivelul de 147 milioane lei, echivalentul a 30 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate, reprezentat de numărul tranzacţiilor a trecut, a atins la finalul primelor opt luni din acest an pragul de un milion de tranzacţii.

Cele mai lichide cinci societăţi listate la BVB în funcţie de valoarea totală de tranzacţionare realizată pe primele opt luni au fost Hidroelectrica (H2O), Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).

Una dintre cele mai bune perioade din istorie

„Piaţa de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie şi ceea ce vedem acum reprezintă rezultatul unui cumul de factori şi al eforturilor depuse de BVB şi de comunitatea pieţei de capital în ultimii cinci ani (…) Exemplul Hidroelectrica poate fi replicat, evident păstrând proporţiile, şi de alte companii din portofoliul statului relevante pentru economia românească”, a declarant Radu Hanga, preşedintele BVB.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 200% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, odată cu depăşirea pragului de 150.000 investitori, piaţa de capital din România a ajuns la un nou maxim istoric, scrie BVB.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.