Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

ZOOM VIDEO COMMUNICATIONS INC (ZM) depaseste asteptarile Wall Street si isi creste perspectivele

ZOOM VIDEO COMMUNICATIONS INC (ZM) depaseste asteptarile Wall Street si isi creste perspectivele

Actiunile Zoom Video Communications au crescut luni in sedinta extinsa de tranzactionare, dupa ce compania de videoconferinte a depasit toate asteptarile in ceea ce priveste rezultatele financiare si previziunile pentru anul in curs.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Zoom Video Communications este un furnizor de platforme de comunicare video, care a adus schimbari fundamentale in modul in care oamenii interactioneaza, conectandu-i prin video, voce, chat si partajare de continut. Platforma poate sustine intalniri video de pana la mii de persoane, fiind prezent in peste 90 de tari la finalul lunii ianuarie 2023.

Compania detinea o cota de aproape 43% din piata globala de comunicatii video in 2022, site-ul web al Zoom inregistrand 1.9 mld. vizite in 2023, fiind al 21-lea cel mai vizitat site web la nivel global. SUA este tara cu cei mai multi utilizatori ai platformei, urmata de China, UK, Olanda si Austalia. In 2021, pe fondul restrictiilor sanitare cauzate de pandemia Covid-19, Zoom a fost a 7-a cea mai descarcata aplicatie din lume.

Principalul rival al Zoom este Google Meet, a doua cea mai populara platforma de comunicare video la nivel global, cu o cota de piata de 31.4% in 2022. Microsoft Teams se afla pe locul 3 mondial, cu o cota de aproape 11%, urmat de Skype, cu o cota de 6%.

Eric Yuan, fondatorul si CEO al Zoom Video Communications, a fost anterior, timp de peste 4 ani, director al WebEx la Cisco. La momentul IPO-ului, detinea 22% din companie, care a fost evaluata la putin peste 9 mld. USD inainte de inceperea tranzactiilor. In prezent, Eric Yuan detine 1.68% din totalul actiunilor Zoom, fiind cel mai mare investitor individual al companiei.

Surse: CNBC, Demand Sage

Industria globala de videoconferinte 

Industria globala de videoconferinte a inregistrat o crestere remarcabila, cu o dimensiune a pietei estimata la 7.65 mld. USD in 2022, care se estimeaza ca va creste la aproximativ 18.56 mld. USD pana in 2030. Aceasta expansiune robusta, cu un CAGR notabil de 11.71% intre 2022 si 2030, poate fi atribuita mai multor factori cheie.

Tendinta in crestere de urbanizare joaca un rol esential in stimularea adoptarii videoconferintelor, facilitand comunicarea in zonele dens populate. Accesul la internet de mare viteza, care acopera o parte semnificativa a populatiei, este un factor determinant, deoarece dicteaza fezabilitatea videoconferintelor.

Companiile nou infiintate, care cauta solutii rentabile, adopta rapid sistemele de videoconferinta bazate pe cloud, evitand investitiile traditionale in infrastructura de birou. Preferintele de lucru la distanta in randul angajatilor, impreuna cu confortul reuniunilor cu ajutorul dispozitivelor mobile, au redus substantial cheltuielile de deplasare ale companiilor, imbunatatind in acelasi timp nivelurile de productivitate.

In plus, cererea de solutii de videoconferinta in sectoare precum educatia si asistenta medicala impulsioneaza si mai mult cresterea pietei. Acest sector, care a castigat o tractiune semnificativa in timpul pandemiei COVID-19, continua sa prospere datorita adoptarii tot mai frecvente a solutiilor de videoconferinta in diverse sectoare.

Surse: Precedence Research

Rezultate financiare 

Zoom a inregistrat rezultate financiare impresionante pentru al doilea trimestru, raportand venituri de 1.14 mld. USD, depasind usor cifra anticipata de 1.11 mld. USD, o crestere de 3.6% de la an la an. Rezultatul net a crescut la 182 mil. USD, sau 0.59 USD pe actiune, in trimestrul respectiv, fata de 45.7 mil. USD, sau 0.15 USD pe actiune, in aceeasi perioada a anului trecut.

Baza de clienti enterprise a Zoom a continuat sa creasca in mod constant, ajungand la aproximativ 218,100 de clienti la incheierea celui de-al doilea trimestru fiscal, o crestere de 6.9% fata de anul precedent. Dintre acestia, 3,672 de clienti au contribuit cu mai mult de 100,000 USD la venituri pe 12 luni, marcand o crestere notabila de 17.8% fata de anul precedent.

De asemenea, compania a depus eforturi pentru a-si optimiza cheltuielile, inclusiv investitii in servicii cloud, incetinind in acelasi timp in mod strategic cresterea cheltuielilor de vanzari si marketing, care reprezentau o povara in trimestrele trecute. In plus, Zoom si-a extins serviciile, permitand anumitor clienti sa solicite rezumate ale convorbirilor neinregistrate prin intermediul unor teste gratuite. Compania s-a aventurat, de asemenea, in domeniul inteligentei artificiale printr-o investitie intr-o companie specializata, Anthropic.

Sursa: Raport companie

Dezvoltarea AI

Zoom a anuntat ca isi imbunatateste in mod activ capacitatile de inteligenta artificiala, lansand mai multe inovatii AI ca parte a misiunii sale de a imbunatati productivitatea utilizatorilor si serviciile pentru clienti. Printre aceste inovatii se numara Zoom Scheduler, care simplifica programarea intalnirilor cu participanti externi folosind AI si mai multe camere pentru a optimiza imaginea si unghiul participantului. In plus, Zoom a introdus functii precum Zoom Clips si Zoom Team Chat, care promoveaza comunicarea si colaborarea eficienta intre membrii echipei.

Compania a integrat, de asemenea, Work Weibo, o platforma menita sa incurajeze sentimentul de apartenenta si colaborare intre angajatii la distanta, contribuind la o cultura pozitiva a companiei. Zoom isi propune sa valorifice inteligenta artificiala generativa pentru a stimula utilizarea si adoptarea produselor sale auxiliare, precum Zoom Phone si Contact Center.

Totodata, Zoom isi intensifica eforturile de integrare a inteligentei artificiale prin numirea lui XD Huang in functia de Chief Technology Officer. Huang, care a ocupat anterior functia de CTO pentru Azure AI la Microsoft, aduce organizatiei o experienta semnificativa in acest domeniu.

Compania capitalizeaza pe AI pentru a imbunatati capacitatile platformei sale, cu functii precum ZoomIQ, care utilizeaza AI pentru a permite gazdelor de chat sa creeze rezumate ale sedintelor. Directorul general al Zoom, Yuan, a subliniat potentialul acestor functii generative de AI, evidentiind capacitatea lor de a creste aplicabilitatea platformei si valoarea generala. Aceasta concentrare strategica asupra AI subliniaza angajamentul Zoom fata de inovatia continua si implicarea utilizatorilor.

Extinderea functionalitatilor Zoom in afara videoconferintelor, cum ar fi Zoom Phone si Contact Center, poate crea o sursa suplimentara de venituri si ar trebui sa reduca din ciclicitatea pe care compania o inregistreaza in prezent.

Sursa: CNN

Perspective

Zoom a venit cu o perspectiva promitatoare atat pentru al treilea trimestru, cat si pentru intregul an fiscal.

In trimestrul al treilea, compania anticipeaza un profit ajustat pe actiune cuprins intre 1.07 – 1.09 USD, depasind asteptarile analistilor. In plus, Zoom preconizeaza ca veniturile se vor situa intre 1.12 – 1.21 mld. USD pentru aceeasi perioada. Privind intregul an fiscal 2024, Zoom este increzatoare in performantele sale, cu un profit ajustat pe actiune estimat intre 4.63 – 4.67 USD si venituri cuprinse intre 4.49 – 4.5 mld. USD.

In timp ce rata de crestere a Zoom s-ar putea sa se fi temperat in comparatie cu cresterea exponentiala din timpul pandemiei, aceasta ramane pe o traiectorie ascendenta. Acest lucru este determinat de extinderea capacitatilor de inteligenta artificiala ale companiei, care se asteapta sa contribuie semnificativ la marje.

Sursa: Raport companie

Oportunitati si riscuri ale investitiei in Zoom 

Oportunitati 

  • Zoom in cursa AI: Pe de o parte, AI a generat o competitie acerba in randul companilor care opereaza in piata IT&C, dar, pe de alta parte, a produs o automatizare in masa a proceselor si o migrare accelerata catre noi tehnologii, care vor creste marjele de profitabilitate. Microsoft, compania care si-a propus sa domine cursa inteligentei artificiale, a incheiat in mai 2023 un parteneriat strategic cu Natasha, creat de Builder.ai, pentru a introduce AI in aplicatia Teams. Dar nici Zoom nu se lasa mai prejos, grabindu-se sa integreze tot mai multe instrumente de AI in platforma sa de videoconferinte. In cadrul conferintei Enterprise Connect, Zoom a anuntat extinderea functionalitatilor platformei Zoom IQ cu tehnologii AI si investitii in startup-ul AI Anthropic, a carui model de inteligenta artificiala va fi integrat in platforma Contact Center a Zoom.
  • Evaluare la un PER sub cel al S&P 500: Scaderea veniturilor dupa pandemie a determinat scaderea evaluarii pretului actiunii la niveluri foarte atractive, performanta actiunilor in ultimele 12 luni fiind de –31%. Prin comparatie cu S&P 500, care se tranzactioneaza la un PER de aproape 18, Zoom are un PER de 16, ceea ce sustine atractivitatea investitiei in actiunile companiei. In aprilie 2020, PER-ul companiei a fost de 711.4, marcand cel mai inalt nivel din perioada 2020-2023.
  • Cresterea numarului de clienti corporate: Baza de clienti enterprise a Zoom este in continua crestere, cu contracte mai mari si clienti de mare valoare. Aceasta expansiune indica succesul pe care il are Zoom in patrunderea pe piata corporatista si este de bun augur pentru cresterea veniturilor pe termen lung.

Riscuri 

  • Dependenta de tendintele privind munca la distanta: Norocul companiei Zoom a fost strans legat de tendintele privind munca la distanta. In cazul in care exista o revenire semnificativa la mediile traditionale de birou, cresterea companiei ar putea stagna sau chiar scadea.

Autor: Stefan Dumitru – Analist financiar. Data elaborarii analizei: 22. 08.2023, ora 8:00.

Analiza Tehnica

Recomandare: STRONG BUY
Pret curent: 67.27 USD
Pret tinta: 85 USD (+26.35%)
Stop loss: 64 USD (-4.8%)
Interval3 luni

Sumar:

  • Zoom a subperformat in ultimele 12 luni, inregistrand o scadere a cotatiei de aproximativ 30%. Totodata, pretul actiunii a ramas neschimbat pe parcursul acestui an (+1%).
  • Comparativ cu maximul istoric, pretul actiunii este cu aproximativ 90% mai mic, in contextul incetarii pandemiei, si scaderii necesitatii pentru munca remote.
  • 81% dintre actiunile listate in SUA au performat mai bine decat Zoom in ultimele 12 luni. Pretul actiunii se afla intr-un trend macro descendent si aproape de minimul istoric.
  • Din punct de vedere al preturilor optiunilor, investitorii se asteapta la o miscare de pret de aproximativ 8 USD dupa publicarea ultimelor rezultate financiare.

Sursa: TradingView

Note:

  • linia rosie reprezinta media mobila exponentiala de 8 zile
  • linia neagra reprezinta media mobila exponentiala de 21 de zile
  • linia maro reprezinta media mobila simpla de 200 de zile
  • liniile albastre au fost trasate de autorul acestei analize in zonele unde s-au semnalat formatiuni pe grafic, sau in zone de suport si rezistenta, sau pentru a arata locul unde pretul tinta a fost stabilit

Zoom s-a aflat intr-un trend macro descendent pe parcursul ultimilor ani, pe fondul incetarii pandemiei Covid-19 care a contribuit din plin la cresterea cotatiei din momentul listarii. Dupa un raliul fulminant, care a culminat cu un pret de aproximativ 10 ori mai mare fata de cel din IPO, cotatia Zoom a intrat pe o panta descendenta din care s-a chinuit sa iasa de cateva ori fara succes. Inainte de publicarea rezultatelor trimestriale, pretul optiunilor din piata indicau o posibila miscare de 8 USD. Reactia initiala a pietei a fost pozitiva aseara, pretul actiunii ajungand la nivelul de 70 USD.

Din punct de vedere tehnic, MACD si RSI au indicat in ultima perioada un nivel extrem de scazut, ceea ce, in mod normal poate duce la un oversold rally, in care pretul actiunii creste pana la primul nivel mare de rezistenta. Pentru a stabili un pret tinta pentru aceasta analiza tehnica, ne vom folosi de formatiunea de pe grafic din ultima perioada, si de cateva puncte de reper, care vor deservi ca si zone de rezistenta.

Dat fiind faptul ca aceasta analiza are un termen de 3 luni, ne vom folosi de canalul ascendent inceput din luna mai. Este important de notat faptul ca, aceast canal face parte din cel macro despre care am discutat anterior. Diferenta medie dintre maximele si minimele acestui canal este de aproximativ 10 USD. Astfel, pentru a calcula pretul tinta, se va adauga aceasta diferenta la valoarea de iesire din acest canal (75.10 USD). Pentru urmatoarea perioada, pretul tinta al acestei analize este de 85.10 USD, ceea ce implica o crestere a cotatie de aproximativ 26% fata de pretul de inchidere din sedinta de ieri.

Pentru a seta un stop loss, ne vom folosi de minimul recent de 64 USD, care trebuie sa devina o zona importanta de suport in cazul in care cotatia Zoom va intra intr-un trend ascendent. Astfel, raportul risk/reward este in favoarea investitorilor fiind de aproximativ 1:5. Pentru cei care nu au expunere pe aceasta companiei, este important de mentionat faptul ca, in ultima perioada performanta cotatiei a fost mult mai slaba decat a majoritatii companiilor din S&P500.

Surse: Chartmill.com, Yahoo Finance, Google Finance

Autor: Alexandru Dobre – Director Equity Research. Data elaborarii analizei: 22.08.2023, ora 8:00.

O noua analiza despre acest instrument va putea fi realizata in urmatoarele 3 luni, sau mai repede, in eventualitatea unei schimbari semnificative de pret sau tendinta.  Clientul intelege ca o schimbare brusca a pretului poate fi cauzata si de aparitia unor situatii imprevizibile, ce nu au fost luate in considerare la intocmirea analizei tehnice. Tradeville nu este raspunzator pentru nicio decizie de tranzactionare in baza acestor analize. Prezenta nu reprezinta servicii de consultanta de investitii.

2019 2020 2021 2022 2023 2024-T1 LTM
Cifra de Afaceri 330M 622M 2.65B 4.09B 4.39B 4.42B
Evolutie 88.39 325.81 54.63 7.15 2.94
EBIT 6.16M 12.6M 659M 1.06B 245M 68.1M
EBIT Marja 1.87 2.04 24.89 25.94 5.59 1.54
EBITDA 6.16M 12.6M 659M 1.06B 245M 68.1M
EBITDA Marja 1.87 2.04 24.89 25.94 5.59 1.54
Profit/Pierdere 0 21.7M 671M 1.37B 103M 5.5M
Profit/Pierdere Evolutie 2,987.48 104.77 -92.46 -86.41
Profit/Pierdere Marja 0.00 3.49 25.33 33.54 2.36 0.12
Total Active 354M 1.28B 5.29B 7.55B 8.12B 8.53B
Total Datorii 202M 455M 1.43B 1.77B 1.92B 2.01B
Total Capital Propriu 152M 833M 3.86B 5.78B 6.2B 6.52B
Grad Indatorare 57.10 35.35 27.13 23.46 23.64 23.57
ROE 0.00 2.61 17.39 23.79 1.67 0.08
ROA 0.00 1.69 12.68 18.21 1.28 0.06

Sursa: Simfin

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.